Ne možeš da pronađeš ono što ti treba? Naša automatska pretraga ti može pomoći.

12 najboljih freelance platformi za traženje posla

12 najboljih freelance sajtova za pronalaženje posla

Put do frilens posla i zarade iz snova nikada nije bio lakši! Sve što je potrebno jeste da izvidiš situaciju na frilens platformama koje nude najrazličitije poslove, napraviš selekciju zanimanja kojim bi mogla da se baviš i registruješ se na sajtovima koji te privuku. Nakon toga, spremna si da kreneš u pohod!

Frilenseri iz Srbije uživaju reputaciju dobrih radnika zbog odgovarajućih veština, profesionalnosti i odgovornosti prema poslu ili zadatku. Upravo zato naši frilenseri često uspevaju da ispune poslovne ciljeve i uživaju u svom poslu.

Ukoliko pak ne znaš mnogo o ovakvom vidu poslovanja, i prvi put se susrećeš sa frilensom u današnjem postu, hop na tekst Freelance kao šansa za dobar posao i sjajnu zaradu. On će ti objasniti zašto su fleksibilno radno vreme, rad od kuće i velika zarada postali primamljiviji od tradicionalnog “9-5” posla.

Frilens platforme – siguran put do pouzdanog poslovanja

Budući da ovakav način poslovanja beleži ekspanziju poslednjih godina, logično je da raste broj frilens platformi.

Reč je o sajtovima koji ti pomažu da nađeš frilens angažman tako što posreduju između tebe i poslodavca. Frilens platforme su tu da obezbede da ti odradiš deo svog posla (praćenjem tvog rada putem raznih alata) i da poslodavac obezbedi finansijsku naknadu za to što uradiš.

Da bi obezbedili da obe strane budu zadovoljne, frilens platforme imaju svoje sisteme praćenja (hvataju screenshots dok prate vreme, prate komunikaciju i sl.).

Kako bi imala podršku frilens platformi, neophodno je da se strogo pridržavaš njihovih pravila. To znači da, pre svega, izbegavaš svaki vid komunikacije van nje.

Da bi se predupredile eventualne komplikacije, čelnici svake platforme proveravaju usled čega je došlo do zastoja. Upravo prolazeći kroz komunikaciju, mogu da odluče da li je u pravu poslodavac ili frilenser.

Osnovna pravila koja treba da poštuješ kada su frilens platforme u pitanju su:

  • ne radi van platforme
  • ne prihvataj besplatni rad (ovo se ne odnosi na probni rad, tako da, dokle god nije zapravo obavljanje celog zadatka, već samo kratkotrajni test, probni rad je prihvatljiv)
  • ne pristaj na plaćanje van platforme.

Navedena pravila odnose se na poslovanje na bilo kojoj platformi.Platforme na kojima možeš provereno da posluješ:

Upwork

Prvo mesto definitivno pripada Upwork-u (bivši oDesk), kao gigantu i najvećoj mreži frilens industrije, sa preko milion korisnika. Zbog toga on zaslužuje veliku pažnju.

Upwork - ženski poslovni kutak

 

Ono što Upwork čini posebnim jeste to što na njemu posao mogu naći i početnici i oni sa malo većim iskustvom. Zato na svakom oglasu možeš da vidiš nivo iskustva koji se traži (entry level – početnik, intermediate – srednji nivo, expert – ekspert). Isto tako, vrata su ti otvorena i za jednoročne i dugoročne projetke, pri čemu možeš biti plaćena po satu ili po projektu.

Hajde to da pokažemo na primeru. 🙂

freelance-platforme-oglas - ženski poslovni kutak

 

Dakle, na ovom (kao i svakom) oglasu možeš da vidiš nivo koji se od tebe traži (srednji), kao i način isplaćivanja tvog rada (po satu) i koliko je očekivano vreme za obavljanje ovog posla. U samom opisu oglasa klijent ističe koje su to veštine koje on traži.

Primer posla sa fiksnom cenom:

freelance-platforme-primer-posla-sa-fiksnom-cenom-ženski poslovni kutak

 

U čemu je razlika između plaćanja po satu i plaćanja po projektu?

Kod dugoročnijih projekata, uglavnom se ugovaraju poslovi po satu. Iskusniji frilenseri se češće opredeljuju za ovakve vrste poslova, koji se prate preko “tracker”-a ili u okviru dogovorenih sati sa poslodavcem.

Minimalna isplata za ovakve poslove je 3$ po satu, tako da frilenseri više zarade nego kad im se plaća po projektu (ali pod uslovom da je reč o dugotrajnijim projektima). Prednost ovakvih poslova je i ta što su rokovi fleksibilniji, a minimalni rok završetka je jedna nedelja.

Kod plaćanja po projektu, unapred se ugovori rok završetka i cena rada. Ako si početnik, bolje da biraš ovakvu vrstu poslova dok ne stekneš reputaciju jer su kraći i brže se završavaju. To znači da, ukoliko dobro obavljaš poslove, brže ćeš steći preporuke. Rok završetka ovakvih poslova je minimum jedan dan, a minimalna cena je 20$. Budući da nije u pitanju posao po satu, nema praćenja preko “tracker”-a (mada može da se uključi ako to frilenser želi), pa je moguće da ugovoriš dobru cenu za posao koji ti neće oduzeti mnogo vremena. 🙂

Kada je o plaćanju reč, Upwork podrazumeva i stroge propise koji su tu da te zaštite od bilo kakve prevare. Ako klijent napiše da želi da te plaća van Upwork-a, obavezno ga prijavi jer je takav vid poslovanja zabranjen na ovom sajtu.

Trudi se da šalješ prijave za posao klijentima koji imaju status “Payment verified”, što je pouzdan pokazatelj da je proveren od strane ove platforme.

U skladu sa svim benefitima koje ima ovaj sajt, Upwork uzima određenu proviziju koristeći 3 takse:

  1. 20% ako za određenog klijenta nisi zaradila 500$
  2. 10% ako si za određenog klijenta zaradila preko 500$
  3. 5% ako si za određenog klijenta zaradila preko 10 000$

Budući da su se klijenti žalili kako dobijaju dosta prijava koje nemaju veze sa oglasom, Upwork je pronašao način da izađe na kraj sa tim. Naime, svaki frilenser ima ograničen broj tokena na mesečnom nivou, a to je 60. Svaki oglas iznosi 2 do 5 tokena (najčešće 2), što znači da ćeš mesečno moći da se prijaviš na oko 30 oglasa. Zato treba pametno da raspolažeš tom količinom.Samo strateško prijavljivanje na poslove može da spreči da ne budeš banovana, jer, ako pošalješ mnogo prijava u jednom danu, Upwork kažnjava.

Kada je u pitanju registrovanje na Upwork-u, imaš opciju da besplatno kreiraš nalog (koji ti nudi gorepomenutih 60 tokena za mesec dana), kao i da se opredeliš za premium članstvo, koje košta 10$, ali ti nudi više mogućnosti.

Ako se opredeliš za premium opciju, svi neutrošeni tokeni iz prethodnog meseca se prenose u naredni, što nije slučaj sa besplatnim nalogom. Prenesene tokene, naravno, utrošićeš na prijave kako bi dobila još novih poslova, a da ne moraš da razmišljaš o racionalnoj potrošnji tokena (ali ne smeš sve tokene u jednom danu da pošalješ).

Vremenom, kada osvojiš nekoliko stalnih klijenata, imaćeš stalne poslove bez potrebe da se prijavljuješ na nove. Naravno, ta potreba stalno postoji, ali, kada nađeš stalne klijente, nećeš imati paniku kao kad nemaš nijednog. 🙂

Kada izgradiš reputaciju, svakodnevno će ti stizati pozivnice da se prijavljuješ na nove poslove. Nakon toga možeš da se vratiš na free nalog.

Takođe, premium opcija ti omogućava da vidiš kolika je najviša i najniža ponuda na poslu za koji si se prijavila, na osnovu čega ćeš moći da odrediš što bolju cenu za taj posao.

Freelancer

Freelancer je pravo mesto za kvalifikovane i već dokazane frilensere. Na njemu se redovno organizuju takmičenja u kojima poslodavci stavljaju projekte sa novčanom nagradom. Zato je ovo odlična lokacija za samopromociju i privlačenje novih klijenata.

Freelancer - ženski poslovni kutak

 

Ukoliko si tek uplovila u frilens vode, savetujem ti da pričekaš pre nego što posetiš ovu platformu. Kada prikupiš malo iskustva, onda možeš stati na crtu ostalim frilenserima i ravnopravno se boriti za nagradu.

Freelancer zapošljava frilensere koji su dobri sa pisanjem, unošenjem podataka, dizajnom, inženjerstvom, naukom, prodajom, marketingom, računovodstvom i slično.

Što se tiče registracije na ovu platformu, ona je besplatna, kao i 8 prijava na posao mesečno. Ukoliko želiš veći broj prijava, moraćeš da platiš taksu, koja iznosi oko 10% od zarade koju dobiješ.

Radeći preko ovog sajta, bićeš 100% zaštićena.

Kako?

Tako što, čim poslodavac prihvati tvoju ponudu i počneš sa radom, on sajtu uplati celokupnu sumu. Ukoliko nakon završenog posla poslodavac iz nekog razloga odbija da te plati, imaš mogućnost da pokreneš arbitražu.

Arbitraža je vrlo korektna procedura, u kojoj se angažuje neko sa sajta ko je stručan za posao koji si radila i presuđuje da li ste ti ili tvoj poslodavac prekršili dogovor.

Ovo je objektivni proces koji odlučuje ko je u pravu i da li je frilenser zaslužio novac ili će se možda saradnja sa tim klijentom prekinuti. Zato je izuzetno važno da svu komunikaciju sa klijentom obavljaš preko sajta. Ako se van sajta dogovarate, niko ti ne garantuje zaštitu, što generalno važi za sve frilens platforme.

Toptal

Toptal je još jedna platforma gde svoje mesto pod suncem mogu naći isključivo profesionalci i eksperti u svojim oblastima.

Da bi uopšte bila na ovom sajtu, prvo moraš da prođeš test provere znanja. Ukoliko ga dobro uradiš, dobijaš pristup dobro plaćenim projektima za velike kompanije, što je, složićeš se, odlično za dalji razvoj tvoje karijere.

toptal - ženski poslovni kutak

 

Prijava za posao na Toptal-u nešto ozbiljnija upravo iz razloga što se traže samo eksperti. Nakon što apliciraš na neki posao, kontaktiraće te Toptal regruteri, koji će sa tobom održati više intervjua kako bi proverili da li tečno znaš engleski jezik i vladaš potrebnim veštinama.

Na ovoj platformi uglavnom se sarađuje sa frilenserima koji će imati angažovanje nekoliko nedelja ili meseci, i to sa punim radnim vremenom.

Budući da traži samo eksperte, Toptal vrlo lepo nagrađuje za rad.

Ako se dokažeš kao ekspert i budeš prihvaćena, otvaraju ti se velika vrata, pa ćeš, između ostalog, moći za mesec dana da zaradiš godišnju prosečnu srpsku platu!

Toptal, takođe, poseduje i blogove usko specijalizovane za određenu oblast, kao, na primer, za inženjerstvo, dizajn, finansije. U tim tekstovima možeš pronaći vrlo korisne savete o oblasti koja te interesuje.

PeoplePerHour

PeoplePerHour omogućava da posao nađu svi oni koji imaju iskustva u web projektima (web developeri, dizajneri, SEO eksperti). Kao što ime nagoveštava, na ovom sajtu su najprimećeniji oni kandidati koji se najbrže prijave za novi posao.

people per hour - ženski poslovni kutak

 

Ono što izdvaja PPH izdvaja od ostalih platformi je to što, prilikom registracije, jedan od koraka je da dostaviš neki od sertifikata koje imaš kako bi potvrdila veštine koje si navela u profilu.

Ova platforma poseduje i svojevrsni “cenovnik usluga”. Na primer, ako si web developer, navedeš cenu za izradu sajta, a pored toga, navedeš i cenu dodatnih usluga (web dizajn, logo dizajn, SEO optimizacija, i slično). To je odlična stvar jer klijent neće moći da ti da dodatni posao (a da ga ne naplatiš) i da te drži bez puštanja projekta do kraja.

Kada tražiš poslove, možeš ih filtrirati po: nivou iskustva koji se traži, lokaciji, kategoriji posla, tipu posla (fiksni ili poslovi po satu).

Postoje i dodatni filteri, kao što su: poslovi koji hitno traže radnika (urgent), oglasi koji još uvek nemaju nijednu prijavu (with no proposals), poslovi kod kojih klijent nudi avans (pre-fundend).

Ako si početnik, PeoplePerHour će ti izaći u susret. Svim početnicima ova platforma šalje mejlove o potencijalnim poslovima koji su povezani sa veštinama koje su naveli i obaveštava o novim oglasima kako bi među prvima aplicirali.

Ali, ovaj sajt takođe “kažnjava” one koji ne nađu bar 2 posla i dve pozitivne ocene u prva 3 meseca tako što im suspenduje nalog. Ako ti se to slučajno desi, možeš da iskoristiš šansu za 14.95$ mesečno da ponovo budeš deo ove platforme.

Za razliku od Upwork-a, PeoplePerHour nema aplikaciju koja meri vreme, pa klijenti izbegavaju da plaćaju na satnicu, već uvek za fiksnu cenu (što je apsurdno ako uzmemo u obzir naziv sajta 🙂 ).

Na ovoj platformi moći ćeš da podesiš opciju “working days”, kako bi poslodavcima dala do znanja kada možeš da radiš. Takođe, postoji i opcija “off days” za podešavanje neradnih dana, u kojoj možeš da označiš i od kog do kog datuma ideš na odmor.

U cilju olakšavanja procesa zapošljavanja, ovaj sajt ima alat “WorkStream”, gde se odvija komunikacija i plaćanje.

PeoplePerHour ima i opciju da frilenseri naprave kratak snimak u kom će se najbolje predstaviti. Ako dobro govoriš engleski, savetujem ti da taj deo ne preskačeš, iako nije obavezan. Ukratko reci čime se baviš i šta klijenti mogu da očekuju od tebe, ali imaj na umu da je trajanje snimka ograničeno samo na par minuta, pa se trudi da govoriš brže da bi mogla da istakneš sve svoje pozitivne segmente.

Freelance writing gigs

Ako su ti komšije i rođaci večito poveravali pisanje sastava za svoju decu jer si dobra sa rečima, koliko god te to nerviralo, obradovaće te činjenica da tu veštinu možeš lepo da naplatiš. Freelance Writing Gigs je pravo mesto za to.

feelance writing jobs - ženski poslovni kutak

 

Piscima, blogerima, urednicima, lektorima je sigurno ova platforma jedna od lokacija koju redovno posećuju.

Freelance Writing Gigs svakodnevno osvežava listu poslova i nudi one koji zahtevaju pola radnog vremena, dugoročnije poslove, kao i prakse. Svaki oglas sadrži detaljan opis posla i podatke vezane za poslodavca, ali i onoga što frilenser treba da poseduje:

Freelance-platforme-primer-oglasa-
Na ovom sajtu možeš pronaći i mnogobrojne savete o tome kako da napraviš sopstveni biznis od pisanja: na koji način što više da zaradiš, kako da izgradiš niše koje ćeš obrađivati u svojim tekstovima, kako da “loviš” poslove tokom praznika, kad ima manje ponuda i slično.

99designs

Kao i što samo ime kaže, 99design namenjen je samo dizajnerima. Na njemu poslodavci ostavljaju kratak pregled projekata, na osnovu čega se dizajneri prijavljuju.

99designs -ženski poslovni kutak

 

Ako si takmičarskog duha i voliš da pokazuješ svoju kreativnost, poseti ovaj sajt, jer, nakon prijavljivanja određenog broja dizajnera, poslodavci biraju najbolju opciju, a pobednik dobija novac.

Ukoliko si vična sa dizajnom, znaj da ćeš na ovoj platformi naći priliku da dizajniraš logo za neku firmu, majice, korice knjige, magazina, vizitkarte, praviš različite ilustracije i slično.

Upravo zbog toliko ponuđenih kategorija, izbegavaj da stavljaš da si “graphic designer”, nego nastoj da konkretizuješ svoje zanimanje.

Najbolje je da istakneš da si grafički dizajner, ali ekspert za logo dizajn, na primer, pri čemu daješ do znanja da radiš dosta stvari vezanih za jednu oblast, ali si ekspert baš za traženu oblast.

Ovakav pristup od opšteg do pojedinačnog pokazao se kao uspešan prilikom odabira zaposlenika.

SimplyHired

Najveći raspon poslova definitivno nudi SimplyHired, koji svakodnevno pomaže milionima korisnika da budu plaćeni za ono što vole da rade.

freelance-platforme-simply-hired-ženski poslovni kutak

 

Neke od kategorija zanimanja koje su popularne na ovom sajtu su marketing, HR, dizajn, edukacija, pisanje, administracija i mnoge druge.

Budući da nudi širi opseg usluga u odosu na ostale platforme, SimplyHired će savršeno odgovarati svakome, poput UpWork-a. Vredi ga pretražiti!

Ne samo što u ponudi ima najrazličitije poslove nego i poseduje blog sa savetima za pronalaženje posla i spisak kompanija.

Na primer, ako nisi sigurna koliku naplatu da postaviš, SimplyHired ti savetuje da se uporediš sa mnogim drugim frilenserima, njihovim poslovima i lokacijama iz kojih dolaze i na osnovu tih parametara predložiš visinu tvoje naplate.

Working Nomads

Digitalni nomadi, pravac na Working Nomads jer ovaj sajt može da se pohvali raznovrsnom ponudom poslova. Marketing, prodaja, menadžment, dizajn, pisanje, finansije, HR, edukacija samo su neke od kategorija koje tu možeš pronaći.

Ovako izgleda jedan oglas za posao iz kategorije HR-a:

Freelance-platforme-working-nomads

 

Ako nisi u prilici da pratiš nove poslove iz časa u čas, možeš da podesiš da ti stižu obaveštenja na mejl. Sve što treba da uradiš, jeste da ostaviš svoju i-mejl adresu, odabereš kategorije zanimanja koje te interesuju i opredeliš se za opciju da ti obaveštenja stižu na dnevnom ili nedeljnom nivou.

Mana ove platforme je ta što se poslovi samo filtriraju po kategorijama, ali ne i po tome da li su kratkoročni ili dugoročni, kolika im je zarada i slično.

College recrutier

Student si ili si nedavno diplomirala, što znači da nemaš relevantno radno iskustvo?

Nema problema, College Recrutier je tu da ti pomogne jer je specijalizovan za poslove koji zahtevaju početni nivo znanja.

freelance platforme - collegerecruiter

 

Najčešće se nude poslovi iz oblasti marketinga, edukacije, finansija, računarskih nauka.

Primer jednog oglasa za posao:

Freelance-platforme-College-Recrutier-primer oglasa

 

Nije loše da razmotriš ovu platformu i ukoliko tražiš praksu koja ti je preko potrebna za sticanje novih znanja i iskustva. Svakako će ti biti odskočna daska u daljoj karijeri.

Problogger

Iz njegovog imena lako možeš zaključiti da je prava riznica za blogere. Sudeći po ocenama poslodavaca, najbolje i najkvalifikovanije pisce možeš naći upravo ovde.

Od 2004. godine, Problogger je mesto gde blogeri mogu da kreiraju i usavrše svoj blog, a pritom od toga i zarađuju. Evo kako tvoja kreativnost može da dođe do izražaja na ovoj platformi:

Freelance-platforme-problogger

 

Kao što vidiš, kreativnost i odlično znanje engleskog jezika su ključ uspeha na Problogger-u. Stil pisanja svakako treba da bude primeren temi, a povezivanje sa publikom je nešto što se podrazumeva. Kao dokaz, ova platforma zahteva da priložiš svoje ranije radove.

Osim poslovnih ponuda, ovaj sajt poseduje i blog sa savetima kako da započneš blog, budeš produktivna u pisanju, pronađeš publiku, a sve u cilju što bolje zarade.

Zato, ako želiš da zarađuješ od pisanja, a imaš dosta nedoumica oko toga, savetujem ti da svakako posetiš ovaj sajt i na njemu stekneš potrebna znanja.

JobRack

JobRack je platforma otvorena samo za frilensere iz istočne Evrope. I ona nudi poslove iz najrazličitijih kategorija, počevši od dizajna, web developmenta, preko virtuelnih asistenata, pisaca, pa sve do onlajn marketara (SEO specijalista, contenta marketara, social media menadžera, Google Analytics specijalista) i mnogih drugih.

Osnivač ove platforme je najbolja iskustva imao sa istočnoevropskim frilenserima, tako da je sajt namenio samo za njih. Deluje diskriminišuće, ali nedovoljna stručnost i neetičnost u obavljanju posla mnogobrojnih Filipinaca i Indijaca naveli su ga na ovakav potez.

freelance platforme - jobrack

 

Honorarci

Domaći pandan prethodno navedenim platformama jeste sajt Honorarci. Otkako je počeo sa radom 2014. godine, predstavlja sponu između radnika sa određenim veštinama i onih kojima su upravo takvi radnici potrebni.

Honorarci.rs_- ženski poslovni kutak

 

Kao i na svakom sajtu, tako i na ovom uspeha imaju oni koji se najviše trude, tj. oni frilenseri koji bolje urede profil. Na taj način grade kredibilitet kod poslodavca i ulivaju poverenje da će baš oni profesionalno uraditi određeni posao.

Takođe, ova platforma nudi i sekciju sa aktuelnostima koje se tiču zaposlenja, kao i korisničku podršku, gde administratori odgovaraju na sva pitanja i nedoumice koje imaju novi članovi.

Za prosvetare imamo dobre vesti! Ukoliko radiš u obrazovanju, a želiš dodatno da zaradiš, na ovom sajtu su vrlo tražene upravo usluge obrazovanja, privatni časovi i pisanje stručnih (najčešće seminarskih, diplomskih i master) radova.

Voliš životinje i vreme provedeno sa njima ti je dragoceno? Tu ljubav sada možeš i da unovčiš, jer sajt Honorarci, između ostalog, nudi i usluge čuvanja i šetanja maca, kuca i ostalih kućnih ljubimaca.

Znaš da sviraš neki instrument, a ujedno uživaš i u prenošenju svojih znanja na druge? Postavi oglas na ovu platformu i videćeš kako će ti se ono u čemu uživaš isplatiti.

Bonus saveti da se što bolje “prodaš” na frilens platformama

Kao što sam već istakla u prethodnom tekstu, tvoj profil dosta govori o tebi, pa se potrudi da on bude najbolji prezenter tvojih sposobnosti i veština.

Ne zaboravi da tvoje zanimanje mora pratiti vrstu posla na koji se prijavljuješ. Na primer, ako si dobra u SEO optimizaciji sajtova, umesto opšteg “online marketing” opisa, bolje stavi samo “SEO expert”, pri čemu je jasno da se razumeš i u link building, on page SEO, PPC, Facebook reklamiranje i slično. Ovakvim potezom daješ do znanja da radiš više stvari koje se tiču internet marketinga, ali si specijalizovana u jednoj oblasti.

U predstavljanju, pored tvog imena, klijenti imaju priliku da vide zanimanje, satnicu, lokaciju i zaradu.

Ukoliko si nova u frilens svetu i treba ti nešto čime možeš da se pohvališ i privučeš klijente, savetujem ti da uradiš par projekata ili za prijatelje ili za simboličnu zaradu kako bi popunila profil ili portfolio. Nakon toga imaćeš mnogo veće šanse da poslodavci baš tebe odaberu u moru konkurencije.

Kako bi ostavila što bolji utisak na poslodavca, malo istraživanja nije na odmet. 🙂

Nemoj da ti bude teško da pogledaš poslove koje je klijent koji te zanima do sada ostavljao.

Ako je to firma koja je ostavila svoj sajt, poseti ga i vidi čime se bave, šta im je važno, zabeleži neki detalj na sajtu koji ti je privukao pažnu. Te podatke posle iskoristi najbolje što možeš za svoju promociju. Ipak, kada je velika konkurencija u igri, stalo ti je da se po nečemu izdvojiš iz mase.

I još nešto.

Nemoj da se stavljaš u poziciju sluge. To znači da, kada stekneš dobru reputaciju nakon uspešno obavljenih zadataka, stavi do znanja klijentu da ti njemu trebaš više nego on tebi. I sama znaš da je samopouzdanje jedan od ključnih faktora prilikom zapošljavanja.
Nakon što dobro uradiš posao, pitaj klijenta da ti napiše ocenu (review). Svakako će klijent to rado učiniti ukoliko je bio zadovoljan tvojim radom. Isto tako, na mnogim platformama i ti možeš njih oceniti kao dobre poslodavce.

Važno je da na zaboraviš da uzimaš poslove koje zaista umeš i možeš da uradiš. Trudi se da budeš maksimalno korektna i da poslove obavljaš u zadatom roku.

Imaj na umu da će ti angažovanje na jednom projektu kod jednog poslodavca često doneti nove ponude kod istog. Poslodavci ponekad čak i ističu da će im rad sa njima, između ostalog, doneti i ocenu od 5 zvezdica za kvalitetan i blagovremen rad.

Facebook grupa žene preduzetnice

 

Dakle, ako ne želiš da ti posao bude ograničen samo na teritoriju Srbije, posveti malo vremena frilens platformama i razmisli koju veštinu bi najbolje mogla da naplatiš.

Najbitnije je da radiš ono što voliš i što te zanima, jer će se taj entuzijazam preneti i na kvalitet tvog rada. 🙂

Da li si i ti možda imala iskustva sa frilens platformama? Ako jesi, volele bismo da to sa nama podeliš u komentarima.

Umetnica u duši, voli da piše. Uvek spremna za profesionalne izazove, te svoje dosadašnje radno iskustvo provela kao profesor, novinar, lektor, online marketar. Od skoro veliki zaljubljenik u online marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Kao pasionirani proučavalac jezika i književnosti, Draganina druga kuća je biblioteka. Slobodno vreme provodi u prirodi sa dragim ljudima, a omiljeni ritual joj je uživanje uz jutarnju kafu. Trenutno živi u Beogradu, ali se uvek rado vraća svom zavičaju Bajinoj Bašti.

Post a Comment