Ne možeš da pronađeš ono što ti treba? Naša automatska pretraga ti može pomoći.

18 alata koje svaki bloger treba da koristi-Blog - title picture-Ženski poslovni kutak

18 alata koje svaki bloger treba da koristi

Da je pisanje umetnost, uverili smo se još odavno. Činjenica da ne može svako da napiše best seller govori sama za sebe.

Međutim, i najbolji pisci nisu tako savršeni. Ono što njih čini majstorima svog zanata jesu razna istraživanja i alati koje koriste prilikom pisanja. Slična situacija je i u blogging svetu (ako ne i ista!).

 

Ono glavno pitanje – Kako napisati post koji će oduševiti, pitanje je koje se postavlja svakodnevno u bloging zajednici, i verujem da se i tebi mota po glavi često. U našem jeziku s razlogom postoji ona čuvena “Bez alata nema zanata”.

Saveti za pisanje koji govore da moraš da organizuješ svoje ideje i misli, sedneš i napišeš taj post, zaista su odlični. Ali za početak.

Međutim, ono što će ti zaista pomoći da tvoj post bude TOP jesu razni alati koji su nam dostupni i koji će ti pomoći da post dovedeš do savršenstva. Neki su besplatni, neki, nažalost, nisu, ali nemoj da brineš – za svaki premium alat uvek postoji besplatna alternativna verzija koja može da posluži 🙂

Trudiću se da ovu listu dopunjavam ukoliko budem pronalazila još korisnih alatki, tako da budi spremna da se povremeno vraćaš na ovaj post.

Blog

1. WordPress (besplatno)

Jasno je da neko jednostavno voli Blogger (ili neku drugu platformu), ali kada je reč o ozbiljnijim blogerima, piscima, poslodavcima onda tu nema razmišljanja – WordPress je ono što svi koriste.

Ako se pitaš zašto je to tako, reći ću ti samo jedno – WordPress ti otvara mnoštvo mogućnosti zahvaljujući, pre svega, dodacima (pluginovima) koje ima, kao i velikom broju tema (dizajna) koje podržava.

Word press funny meme-Zenski poslovni kutak

 

Baš zato što ga je lako preoblikovati, čak i od strane onih koji nemaju znanje u oblasti kodiranja, jednostavno koristiti i poboljšavati različitim dodacima, postao je jedan od najupotrebljavanijih CMS-ova širom sveta.

Iako WordPress jeste besplatan softver, da bi ga pokrenula neophodno je da imaš domen i hosting, a te dve stvari nisu besplatne.

Kada je reč o domenu (tj. adresi tvog sajta/bloga, poput zenskiposlovnikutak.com ili zenablic.rs), moje dosadašnje iskustvo zaista favorizuje NameCheap (mada verovatno zato što ga Tijana favorizuje, ali nemoj joj reći da sam ti rekla :D).

Godišnja pretplata izađe oko 1200 – 1300RSD što, realno gledano, nije iznos koji ne može da se prikupi, posebno ako blog želiš da podigneš na pro nivo.

S druge strane, kada je reč o hostingu, postoje različita mišljenja.

Blogeri širom sveta dosta favorizuju BlueHost, dok je ŽPK hostovan kod NameCheap-a.

Preporučila bih ti da pogledaš DreamWeb Hosting jer sam primetila da se dosta pominju u IT zajednicama, i to u pozitivnom kontekstu. (ili se strpi malo dok ne završimo post o različitim hosting opcijama i koje odgovaraju baš tebi) 🙂

Kad rešiš i hosting i domen, preostaje ti samo da instaliraš WordPress i kreneš u avanturu istraživanja i pisanja.

2. Google Docs (besplatno)

Bez obzira da li se odlučiš za WordPress ili ne, Google dokumenti su nešto bez čega moje pisanje ne počinje.

Od ponuđenih, trenutno najviše koristim Google Doc (Word) i Google Sheet (Excel) i to prvi alat za pisanje postova, izmene i pripreme, a drugi za istraživanje i sortiranje ključnih reči i sličnih podataka.

Google Document-WordPress-Zenski poslovni kutak

 

Google Doc se posebno pokazao dobar za pisanje kada je u pitanju neka saradnja. Na primer, kada pišem za druge, ja svoje radove šaljem isključivo kroz Google Doc dajući im jednu od tri mogućnosti – da post samo pogledaju, komentarišu ili edituju.

Nažalost, ova opcija nas ne štiti od krađe, ali, kad malo bolje razmišliš, ne znam da li postoji neka opcija koja nas od toga štiti, sem saradnja sa ljudima koji imaju određeni kredibilitet u online svetu.

Izvanredna je zamena za MS Word, jer je sve online pa, osim interneta, za pristup ti ne treba ništa više sem pristup Drive-u na kom se skladište tvoja dokumenta.

3. Google Analytics

Ovo je odlična stvar za svaki blog. Ne samo da Google Analytics meri posete već pokazuje tačno na kom delu posta se čitalac najviše zadrži, a na kome najmanje i odakle dolaze čitaoci.

google-analytics-wordpress-zenski poslovni kutak

 

On ti omogućava da razumeš svoju publiku i ono što se njima najviše dopada.

Naša Tijana je obradila ovu temu na blogu i preporučujem ti da pročitaš taj post.

4. Grammarly (besplatno & premium)

Iako većina blog platformi, kao i Google Doc, podržavaju spelling check, nisu sve napravljene greške isključivo slovne.

Kada je reč o gramatičkim greškama (govorim, naravno, o engleskom jeziku), ova alatka će postati tvoj najbolji prijatelj.

Grammarly-review1-zenski poslovni kutak

 

Grammarly je besplatna verzija takozvane gramatičke kontrole za čak 150 zajedničkih gramatičkih grešaka, uključujući i pravopis.

On proverava da li si sve reči napisala pravilno gramatički/vremenski i pravopisno. Čak ti nudi za određenu reč više načina kako možeš da je kažeš ili koristiš.

Iako dolazi i kao besplatna aplikacija, postoji i plaćena verzija kod koje je najpovoljnija solucija godišnje ili kvartalno plaćanje.

Kada je reč o korišćenju ove alatke, tekst možeš da otkucaš direktno u prostor za to pa da ga ispravljenog kopiraš na svoj post, a možeš i već otkucan post preneti tu i sagledati svoje greškice i prepraviti ih.

 

Međutim, Grammarly nije tu samo da te ispravlja. Ako obratiš pažnju na njegove poruke, ubrzo ćeš primetiti kako ti ne samo pokazuje gde si pogrešila nego i zašto to nije ispravno.

Grammmmarlzy-Zenski poslovni kutak

 

Ukoliko želiš bržu varijantu, postoji i Google Chrome ekstenzija koje će ti omogućiti provere i ispravke bez odlaska na njihov sajt.

5. CoSchedule Headline Analyzer (besplatno)

Onog momenta kada si napisala post i proverila da li je sve gramatički ispravno (za balkanske zemlje preporučujemo Ispravi.me aplikaciju), neophodno je da se posvetiš samom naslovu tvog posta, jer će najveći zadatak imati upravo on.

Nedavno smo pričali šta je to neophodno jednom postu da postane megapopularan i, između ostalog, pomenula sam CoSchedule Headline Analyzer alatku koju smatram pravim draguljem.

Co-Schedule-Analyzer-e1509891830191

 

Reč je o alatki koja analizira tvoj naslov i ocenjuje koliko je on efektan.

S obzirom da je naslov posta taj koji ubeđuje nekoga da klikne na tvoj post, jasno ti je zašto naslov mora da bude “ono što privlači”.

CoSchedule je besplatan alat koji ti preporučujem da koristiš, čak iako ne pišeš na engleskom.

6. Blog topics generator by HubSpot

Sasvim je normalno imati faze u kojima imaš tonu inspiracije i faze u kojima nemaš pojma o čemu da pišeš. Ovo je alatka koja će ti pomoći u situacijama kada nemaš pojma o čemu da pišeš.

Sve što treba da uradiš je da upišeš tri ključne reči iz svog posta koje si koristila, ili sama da navedeš tri reči ukoliko još nisi počela sa postom, i generator će ti izbaciti 5 različitih naziva posta koje možeš da iskoristiš.

 

Ono što ćeš od njih dobiti jeste 5post ideje o kojima možeš da pišeš a koje su povezane sa rečima koje si prethodno navela.

Organizacija

1. Trello

Biti bloger ne znači samo pisati postove.

Pored samog pisanja, blogeri imaju čitav niz zadataka koje moraju da obave da bi njihovi postovi bili prefektni i vidljivi na pravom mestu.

Da bi se postarali da svi zadaci budu obavljeni, odnosno da nešto ne zaborave, nije tajna da iskusni blogeri koriste razne alate za organizaciju.

Iako sam se susrela sa mnogim alatima, 2 su se svakako izdvojila, i to ne samo među mojim favoritima već i među favoritima mnogih drugih blogera. Reč je o Trellu i Asani.

Trello je alatka koja ti omogućava organizaciju tvojih projekata kroz kartice. Na koji način ćeš ti postaviti kartice, zavisi isključivo od tebe i tvog tima, ako radiš sa njima.Potrebno je malo vremena dok ne središ svaku karticu i ne zapamtiš šta je koja boja itd. Možeš da pustiš kreativnost da odradi svoje i biće ti zadovoljstvo da završavaš svoje obaveze.

Mi češće koristimo Asanu jer nam je lakša za mobilni, ali smo pre prelaska svakodnevno koristile Trello .

Malo sam potražila primere i mislim da Zapier to radi izvanredno:

Trelo organizacija-Zenski poslovni kutak

 

2. To-do list ( besplatno & premium )

Ukoliko ti Trello deluje previše komplikovano, postoje alatke koje su po principu ToDo liste. Ove aplikacije rade tako što u njih upisuješ određene zadatke koje planiraš da obaviš i potom, nakon obavljanja, čekiraš ih da su gotovi. Vrlo jednostavno 🙂

To-do lista pomaže da budeš u toku sa svojim obavezama, organizuješ svoje vreme, reguliše koliko zadataka imaš u jednom danu. Dakle, ne mora služiti samo za zadatke koje moraš da obaviš u okviru tvog bloga, već može biti iskorišćena za tvoj celokupni život. Od pravljenja šoping liste do organizovanja projekata.

Voleće je oni koji praktikuju jednostavnost i minimalizam kod organizacije, kao brzinu i brzo snalaženje.

TODO-Zenski poslovni kutak

 

3. Buffer ( besplatno & premium )

Društvene mreže igraju veliku ulogu u promociji blog postova. Međutim, ako pokušavaš da budeš aktivna na više mreža odjednom, vrlo je moguće da će ti taj zadatak vremenom postati previše naporan. Verujem da ti se nekad čini da ti fali “ono nešto” što će da pusti tvoj post na sve mreže onda kada mu ti to kažeš.

Buffer je upravo ono što ti treba.

Dakle, reč je o freemium aplikaciji koja ti pomaže da napraviš plan postova i podesiš u koje vreme će oni biti objavljeni i na kojoj mreži. Besplatna verzija ove aplikacije dozvoljava da povežeš 2 naloga društvenih mreža, dok premium ($10), daje 10 naloga i dodatne funkcije.

Ono što moram napomenuti, jeste činjenica da Instagram schedule ne radi po klasičnom principu, pa dve mreže mogu biti i više nego dovoljne. Nažalost, Instagram u ovom slučaju dozvoljava samo slanje podsetnika za postavljanje slike, i to pod uslovom da aplikaciju imaš instaliranu na telefonu.

 

Sve što treba da učiniš je da povežeš svoje društvene mreže sa Bufferom i kreneš da planiraš svoje postove na društvenim mrežama. Uštedećeš vreme i, ako budeš radila to jednom nedeljeno, ostalim danima nećeš morati da misliš o tome 🙂

Buffer-Zenski posloni kutak

4. Planoly ( besplatno & premium )

Planoly i ja imamo neku posebnu konekciju 🙂 Uvek sam se pitala kako ljudi prave feed tako da svaka slika bude povezana jedna sa drugom. Ova aplikacija mi je omogućila da svoj profil posmatram na totalno drugačiji način. Sad nekako sve ima smisla.

Sve što treba da uradiš jeste da skineš ovu aplikaciju, uloguješ se sa svojim Instagram nalogom i automatski se prebacuju sve fotografije sa profila na Planoly i možeš da počneš sa slaganjem novih fotki da ti se slažu sa ostalim.

Planoly-Zenski poslovni kutak

 

Limit je 30 fotografija mesečno ukoliko ne želiš da koristiš premium verziju.

Ali…šššš. Ja ću ti odati jednu tajnu kako ja koristim Planoly 🙂

Obradim fotku ubacim je u Planoly, vidim da li mi se slaže sa ostatkom feed-a, obrišem je iz Planoly-ja i pustim je preko Instagram aplikacije 🙂

Kul, zar ne?

Kome još treba Premium verzija 😉

Fotografije

1. DropBox (besplatno i premium)

Pisanje bez slika je nezamislivo, kao i skladištenje bez Dropbox-a. Reč je o online “folderu” gde možeš da smestiš sve svoje fotografije, dokumenta i sve druge fajlove kojima želiš da pristupiš kad god ti zatrebaju, bez obzira da li imaš svoj komp ili ne.

Dropbox možeš koristiti online (na webu) ili instalirati aplikaciju na svom računaru, tabletu ili telefonu radi lakšeg pristupa. Gomila aplikacija je, u stvari, povezano sa Dropbox-om čineći je visoko-korisnom za sve.

Za ličnu upotrebu Dropbox je veoma jednostavan za korišćenje, a svakako da je i izuzetno koristan za timski rad jer olakšava rad i prenos dokumenata.

meme-save-zenski poslovni kutak

 

Dropbox spada u freemium alatke, što znači da se može koristiti kao besplatna verzija, ali si u tom slučaju ograničena sa količinom GB koje imaš za skladištenje.

2. Canva ( besplatno & premium )

Canva je alatka vredna svake pažnje i definitivno je preporučujem svima koji vole fotografiju i žele da učine svoj post lepšim. Jednostavna je za korišćenje i zato je postala “must have” alatka za one koji nisu dovoljno spretni da rade sa Photoshopom.

Neke od cool opcija ove alatke:

  • različite teme (layouti)
  • definisane veličine za svaku društvenu mrežu
  • veliki broj fontova, kao i mogućnost podešavanja texta
  • razne oblike, linije, ilustracije, dodatke (i to besplatne)
  • mogućnost dodavanja svojih fotografija
  • i mnogo toga još.

Najbolja stvar kod Canve su zapravo ti predefinisani layouti koji pomažu i najnekreativnijima da se snađu i naprave fotografiju koja oduševljava. Upravo zahvaljujući tome možeš napraviti i svoje template koji će oslikavati tvoj brend. To znači da ćeš za sve ono što izbacuješ na blogu i društvenim mrežama izbacivati u istoj temi i ljudima će to biti interesantno i privlačno. Znaće da si to ti.

Canva-Zenski poslovni kutak

 

Canva je takođe freemium alatka, ali sa sigurnošću ti garantujem da ti je besplatna verzija i više nego dovoljno. Naravno, premium verzija donosi neke zanimljive opcije, poput podešavanja brend boja, tvog fonta, jednostavnog prebacivanja formata iz jednog u drugi i sl.

U svakom slučaju, Canva je najbolji prijatelj Ženskog Poslovnog Kutka, pa verujem da će postati i tvoj 🙂

3. VSCO cam

Mislim da nema fotografije koja ne prođe kroz ovu alatku pre nego što izađe na moje socijalne medije, a verujem i mnogih drugih instagramera, fejsbukovaca i sl. Iako većinja njih ima dobar telefon koji je plaćen i previše, nemaju tu privilegiju svi. I ako mi možemo da imamo stilizovane fotografije – možeš i ti!

VSCO cam obiluje sa desetak različitih tema koje možeš da promeniš na fotki i pronađeš onu koja ti odgovara i sa njom provlačiš fotografije koje idu na društvene mreže.

VSCO Cam-Zenski poslovni kutak

 

Važno je da ti se slike prelivaju sličnim koloritom na mrežama, ali zašto i kako – o tome ćemo više pričati u nekom od narednih postova.

Tako da, ako si do sada brinula o svojim fotkama i kvalitetu kamere, nema potreba više – tu je VSCO cam i baci se na učenje i razonodu i osmisli i neki svoj unikatni filter 🙂

4. Snapseed

Mi obožavamo fotke sa citatima. A izgleada i naša publika.

Međutim, kreiranje ovakvih slika nije uopšte jednostavno ma kako to izgledalo. Na svu sreću, otkrila sam Snapseed.

Snapseed-Zenski poslovni kutak

 

Sve što ti je neophodno jeste jedna fotografija i citat koji želiš da primeniš. Posebno je korisna za one slike koje nisu tako savršene, ali ti ih je nešto žao (ne bi da ih baciš). U takvim situacijama citat sjajno popuni prostor i odvuče pažnju od slike. S vremena na vreme koristi opciju zamućivanja (blurb) ukoliko želiš u potpunosti da skreneš pažnju sa slike.

Budi ti inspiracija svojim čitaocima, i neka tvoje fotke budu deljene na društvenim mrežama ♥️

Društvene mreže

1. Instagram

Preko 5 miliona poslovnih ljudi promoviše svoj brend putem Instagrama. Deluje puno, zar ne? Treba se istaći među svim tim profilima i pronaći ljude koji će želeti baš tvoj proizvod.

Slično je i sa ličnim profilom od kojeg želiš da napraviš nešto više od samo “običnog” profila.

Ja sam veliki zaljubljenik u ovu mrežu. Toliko inspiracije, ljudi, fotografija na jednom mestu ♥️

Na instagramu možeš da postavljaš fotografije, tražiš fotografije, upoznaješ ljude, družiš se, tražiš poslovne prilike. Ma jednom rečju, sve 🙂

Instagram-Zenski poslovni kutak

 

Aktivan i predan rad ovoj društvenoj mreži može da ti donese mnogo toga. Važno je da odličiš da li će tvoj profil biti “lični” ili “biznis” i prema tome se odrediš kako ćeš graditi svoj sadržaj.

Najbitnija stvar je da razumeš da se instagramu (kao i bilo kojoj drugoj mreži), mora posvetiti u potpunosti. Znači, fotografiši, kreiraj slike, druži se, komentariši, lajkuj – budi aktivna u punom smislu te reči i ubrzo ćeš i sama videti koliko koristi možeš imati od ove mreže.

2. Facebook

Facebook mreža se apsolutno podrazumeva ukoliko imaš blog i želiš konverzaciju van bloga sa svojim čitateljkama. Stvarno postoji bezbroj opcija za blogere kada je u pitanju ova mreža.

Možeš da puštaš svoj blog putem ličnog naloga, što je super zbog baze prijatelja koje poseduješ.

Možeš da napraviš Facebook grupu za svoje čitateljke i da vodiš konverzaciju sa njima putem linkova svog i njihovih blogova..

 

BLogShareConnnect-Zenski poslovni kutak

Možeš da napraviš Facebook stranicu po imenu svog bloga i da tamo deliš svoj post, savete na brzinu, pa čak i nekada da napišeš kraći post ukoliko ne želiš da to izbaciš putem bloga

FacebookgrupaŽPK

 

Šta da ti kažem kada Facebook ima preko 800 miliona aktivnih korisnika. Zamisli toliki broj ljudi na jednom mestu. Mogućnosti su velike, još ako pišeš na engleskom jeziku za tebe nema granica. Toliko ima grupa i stranica na kojima možeš da se promovišeš i gde možeš da upoznaš ogroman broj ljudi, samo ako mu pristupiš na pravi način.

Naravno, ni srpska scena nije zanemarljiva, gde takođe imaju grupe i stranice i mi uživamo u interakciji sa našim čitateljkama 🙂

Facebook nudi zaista puno mogućnosti da se povežeš sa onima koji žele da čitaju tvoj blog, ali je od izuzetnog značaja da naučiš da gradiš zajednicu. Svet se ne vrti oko tebe, već oko ljudi kojima želiš da pomogneš i upravo razumevanje toga će te izdvojiti od drugih blogerki koje još nisu razumele taj detalj.

3. Pinterest

Za kraj sam ostavila najinspirativniju, najbogatiju, najlakšu alatku koja je jednom blogeru ikada bila od koristi.

Pinterest, naravno. Pa ne znam da li je potrebno da pišem o njemu jer verujem da svaka blogerka zna za ovu alatku. Ali hajde.

 

Na jednom mestu možeš da pronađeš inspiraciju za: pisanje, crtanje, DIY, modu, kuvanje itd.

Pinterest-Zenski poslovni kutak

Mi volimo da imamo naše kartice u kojima sakupljamo sve korisne linkove, slike i ostalo što nam je potrebno za jedan post. Najviše vremena nam odlazi na istraživanja i pisanje, tako da nam je Pinterest olakšao deo oko čuvanja stvari koje su nam potrebne.

PinterestŽenskiposlovnikutak-inspiracija

Isto tako, ukoliko si kreativna i voliš da koristiš Canvu, možeš da praviš sopstvene kreativne fotografije i baviš se time na Pinterestu.

Mi najčešće delimo fotke sa bloga koje direktno vode ka blogu i novom postu koji smo u tom trenutku izbacile.

Ako do sada nisi posetila Pinterest, sad je pravi trenutak za to 🙂

blogozajednica-Ženski poslovni kutak

 

Mnogo alatki, zar ne? Nemoj da te to deprimira. Svaka ima svoju čar.

Ukoliko voliš da pišeš i da svaki tvoj post izgleda onako kako si zamislila, da svaka socijalna mreža bude pokrivena super fotkama i postovima, onda će ti ovi alati biti od velike koristi. Meni su mnogo pomogli i volela bih da sam za neke znala mnogo ranije. Ali dobro, sve u svoje vreme 🙂

Nemoj zaboraviti da povremeno svratiš na ovaj post jer će sigurno vremenom biti update-ovan novim alatima, a posebno onim alatkama koje ti preporučiš jer mi se oslanjano i na znanje naših čitateljki. Zato, ukoliko smo propustile neku tvoju alatku bez koje ne možeš da zamisliš blogovanje, obavezno je podeli sa nama u komentaru 🙂

Do tada, znaš da smo uvek prisutne na Instagramu i Facebook-u ukoliko imaš neka pitanja….

Veliki kreativac i ljubitelj života. Svoja osećanja izražava kroz papučicu za šivaću mašinu i kuckanjem po tastaturi. U slobodno vreme ulepšava žene šminkom i unikatnim komadima. Bavi se blogovanjem tri godine i uskoro će svoju ljubav prema kreiranju odeće preneti i na svoj novi blog. Voli da kuva i sprema razne zdrave i ukusne napitke koje nakon pripreme fotografiše pored laptopa ili planera za naš Instagram. 🙂 Vojvođanka odrasla u Apatinu, sazrela u Novom Sadu, a ljubav je odvela u Podgoricu.

Post a Comment