Ne možeš da pronađeš ono što ti treba? Naša automatska pretraga ti može pomoći.

Image Alt

7 alata za efikasnije vođenje društvenih mreža

Bilo da si pokrenula sopstveni biznis, otvorila firmu ili nudiš neku uslugu, bez kvalitetne promocije put do uspeha biće teži i dugotrajniji.

Već smo pričale o tome koliko je značajno imati dobru reklamu putem profesionalnog biznis sajta. Ukoliko si propustila naše razloge zašto je vrlo važno da budeš vidljiva u onlajn svetu, izdvoj malo vremena da pročitaš naš post Wix.com: Brzo rešenje za profesionalni sajt. U njemu ćeš dobiti sve potrebne informacije o važnosti kreiranja sajta i savete na kojoj platformi možeš da ga napraviš.

 

Međutim, promociju svog biznisa možeš sprovoditi i preko društvenih mreža, što ti je sigurno poznato. Kako tvoj biznis bude rastao, rašće i aktivnost na društvenim mrežama. To je i logično jer veliki deo publike upravo tu možeš pronaći.

Zašto bi rizikovala da izgubiš potencijalne klijente kad je vrlo jednostavno napraviti nalog? Ovde važi pravilo „što više, to bolje“. Facebook, Instagram, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest su neke od lokacija koje treba da ti postanu svakodnevica.

Imaj u vidu da jednom kada stekneš vernu publiku, ona će biti naviknuta da od tebe očekuje određeni sadržaj u određeno vreme. Sigurno ne želiš da prokockaš poverenje svojih pratilaca. To znači da treba da budeš dosledna kada su objave na društvenim mrežama u pitanju.

Kao što znaš, opcije su mnogobrojne. Međutim, šta se dešava kada poslovne obaveze počnu da se nagomilavaju, a ti ne stigneš da tvituješ u 10.05h, kako si prethodno planirala, smetneš s uma fotografiju koju si htela da podeliš na fejsu ili si morala da odeš na neplanirani put gde nema internet konekcije?

 

Naravno, i za ovakve situacije postoji rešenje. Bilo da si iz nekog razloga sprečena da dopreš u određeno vreme na društvene mreže, postoje alati koji to unapred mogu da urade za tebe. Potrebno je samo da „zakažeš“ određenu objavu i ne brineš da li će ona stići u pravo vreme na pravo mesto.

Buffer

 

Buffer je alat koji ti na jednostavan i lak način omogućava da zakazuješ svoje postove i upravljaš istovremeno većim brojem naloga na društvenim mrežama. To znači da ćeš uštedeti vreme predviđeno za logovanje na različite profile.

Ovaj alat je na dobrom glasu zbog jednostavnosti korišćenja, pa je idealan za tebe ukoliko si početnica. Dobar je za naprednije praćenje profila, objava i grupa, i to za Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Google + i Pinterest.

Sve što je potrebno jeste da na svakom nalogu podesiš datum i vreme kad želiš da objaviš nešto i Buffer će to da uradi umesto tebe. Zar nije lepo imati pomoć u određenim situacijama? 🙂

Besplatna verzija daje ti mogućnost nameštanja do 10 objava, kao i statistiku za objavljene sadržaje i predloge sadržaja za stranice.

 

alati-za-vođenje-društvenih-mreža-buffer

Uz Buffer, moći ćeš da upravljaš profilom, stranicom i grupom u kojoj si administrator na Facebook-u, profilom i stranicom firme na LinkedIn-u, profilu na Twitter-u, biznis stranicom na Google +, a Pinterest je dostupan samo u plaćenoj verziji.

Postoje plaćene verzije ovog alata:

 • Individual – podrazumeva 1 društveni profil po platformi i 10 zakazanih postova po profilu
 • Awesome – podrazumeva 10 društvenih profila i 100 zakazanih postova po profilu
 • Small business – podrazumeva 25 društvenih profila, 2000 zakazanih postova, kao i 5 dodatnih članova tima i košta 99$ mesečno
 • Medium business – podrazumeva 50 društvenih profila, 2000 zakazanih postova, kao i 10 dodatnih članova tima i košta 199$ mesečno
 • Large business – podrazumeva 150 društvenih profila, 2000 zakazanih postova, kao i 25 dodatnih članova tima i košta 399$ mesečno.

 

Buffer radi kao preuzeta ekstenzija na Google Chrome-u, Safari-ju i Mozila Firefox-u, a kao aplikacija može biti instalirana na iOS sistemu i Android telefonima. To znači da napredovanje svog biznisa na društvenim mrežama možeš pratiti i preko mobilnog uređaja, što je, i sama znaš, vrlo praktično.

Postoji i opcija Buffer Replay, gde konverzaciju sa svih naloga imaš u jednom inboksu. To je još bolje ako radiš u timu jer će svi članovi tima na taj način moći da odgovaraju na poruke.

Ukoliko želiš da sa članovima svog tima pokažeš ko vas je spomenuo na Twitter-u, Buffer će ti olakšati i tu aktivnost. U tom smislu, postoji opcija Zapier, pomoću koje možeš poslati na Slack (ako tu aplikaciju ti i tvoje kolege koristite) bilo koje Twitter pominjanje.Ono što je veoma popularno na društvenim mrežama jesu fotografije sa tekstom na sebi. Buffer podrazumeva i dodatak upravo za brzo nameštanje teksta na fotografijama, što će ti biti od velike koristi. U pitanju je Pablo i ima 30 besplatnih templejta, pri čemu možeš da dodaš i svoje fotografije. Poput Canve, samo u njihovom stilu.

Buffer je 2013. godine lansirao posebnu ekstenziju, specijalizovanu isključivo za upravljanje nalozima na društvenim mrežama za biznis i korporacije. Naravno, on poseduje neke dodatne opcije u odnosu na Buffer za privatne naloge.

Na primer, podatke o statistici i analizama možeš prebaciti na bilo koji dokument ili izveštaj. Kada je reč o tim podacima, oni su precizniji jer podrazumevaju poređenje između “retvitovanih” klikova i postova i njihovo sortiranje. Napredne opcije takođe se tiču hijerarhije među članovima tima. To znači da administrator uživa status menadžera i on je iznad svih ostalih članova, što implicira da on dozvoljava da li će i koji još članovi upravljati nalogom.

Hootsuite

Ukoliko želiš da na jednom nalogu povežeš veliki broj društvenih mreža, Hootsuite će ti u tome pomoći. On podržava Facebook, Instagram, Twitter, Google +, YouTube, LinkedIn.

Vrlo je praktičan jer u jednom prozoru imaš sve, što će ti olakšati praćenje i na taj način uštedeti vreme. Možeš da pratiš hashtagove, privatne poruke i da zakažeš objave na više kanala odjednom.

 

Hootsuite omogućava saradnju među članovima istog tima ili saradnju između više timova. Na primer, dok ti budeš zadužena za prodaju, drugi član tima će biti zadužen za aktivnosti promovisanja i slično.

Osnovna, besplatna verzija namenjena je privatnim korisnicima. Postoje i nepredne verzije, koje se naplaćuju, i to:

 • Pro – 9,99$ mesečno do 10 profila za jednog korisnika
 • Team – 34,99$ mesečno do 20 profila za 1-5 korisnika
 • Business – 99,99$ mesečno do 50 profila za 5-10 korisnika

Hootsuite ima i veliki broj dodataka za analitiku. Takođe, poseduje i korisničku podršku, a i na njegovim forumima možeš pronaći odgovore na pitanja koja te interesuju.

Sproutsocial

 

Ovaj alat nema besplatnu verziju, ali postoji mogućnost 30-dnevne besplatne trial razdoblje, gde ćeš biti u prilici da ga testiraš i vidiš kako se uklapa u tvoje potrebe.

Sproutsocial podržava Facebook, Twitter, LinkedIn i Google+. Ono što je specifičnost ovog alata jeste opcija ViralPost, koja nakon analize aktivnosti određuje kad je pravo vreme za tvoju objavu.

 

Takođe, uz Sproutsocial dobićeš odlične statistike koje će ti pomoći da unaprediš svoju komunikaciju na društvenim mrežama. Postoji i mobilna verzija ove aplikacije za iPhone, iPad i Android.

Ono što ovaj alat čini savršenim za organizaciju je to što je radna površina (“dashboard”) vrlo organizovana. Podeljena je u 6 kategorija:

 1. poruke – njima je lako upravljati jer možeš da ih filtriraš. Na primer, ako želiš da pratiš aktivnost samo na Facebook-u, onda jednostavno otčekiraj ostale naloge;
 2. zadaci – predviđena za timsko upravljanje, što znači da je nepotrebna ukoliko sama upravljaš biznisom;
 3. novosti – korisna je za kreiranje sadržaja koji ima u sebi ključne reči relevantne za tvoj biznis;
 4. objavljivanje – omogućava objavljivanje unapred zakazanih sadržaja;
 5. otkrića – predstavlja listu tvojih pratilaca i onih koji su te pominjali u tvitovima. Pomaže i da vidiš koji pratioci su ti dragoceni, a koji ne (na primer, koji profili su aktivni, koji neaktivni). Pomoću ključnih reči možeš da pronađeš pratioce koji bi mogli da budu značajni za tvoj brend. Nažalost, ova opcija važi samo za Twitter;
 6. izveštaji – dobijaš različite izveštaje za Facebook i Twitter koji se tiče hashtagova, često pominjanih tema i slično.

Jedan od najvećih nedostataka Sproutsocial-a je ograničen broj naloga kojima možeš da upravljaš (Twitter, Facebook, Google + i LinkedIn). Isto tako, cena ovog alata je poprilično visoka i zavisi od verzije za koju se odlučiš:

 • Deluxe – 59$ mesečno za 5 profila
 • Premium – od 99$ mesečno za 20 profila
 • Team – od 500$ mesečno za 3 korisnika koji vode 30 profila
 • Enterprise – 1500$ mesečno za 10 korisnika i više od 50 profila

Agorapulse

 

Na jednom mestu, Agorapulse ti omogućava da zakažeš sadržaj za Twitter, Instagram, LinkedIn, Google +, Facebook i YouTube. Takođe, dobijaš uz ovaj alat i analitiku za svoje naloge. Nije besplatan, ali postoji mogućnost da se odlučiš za probnu besplatnu verziju.

Agorapulse je na dobrom glasu jer su ga korisnici ocenili kao odličan alat koji im omogućava da budu produktivni kada je vođenje društvenih mreža u pitanju. Razlozi za to su višestruki:

 • izveštaj je detaljan i lak za tumačenje, čak i za apsolutne početnike;
 • postoji korisnička podrška koja je online 24/7 i brzo odgovara na upit putem live chat-a;
 • praktičan je jer notifikacije mogu da ti stižu direktno na telefon, a lako je preko ključnih reči istraživati sadržaje koje treba na neki način, po sugestiji Agorapulse-a, dorađivati;
 • ima blog sa relevantnim informacijama, predlozima i trikovima za lakše upravljanje društvenim mrežama.

AgoraPulse podržava 15-dnevnu besplatnu verziju, a ukoliko se odlučiš posle za ovaj alat, cene su sledeće:

 • Small – 49$ mesečno za 2 administratora, do 5 profila
 • Medium – 99$ mesečno za 5 administratora, do 10 profila
 • Large – 199$ mesečno za 10 administratora, do 20 profila
 • Enterprise – 299$ mesečno za 20 administratora, do 30 profila

TweetDeck

 

Ukoliko voliš da “cvrkućeš”, te svoj biznis najviše promovišeš na Twitter-u, onda je TweetDeck pravi izbor za tebe.

To je besplatan alat koji ti pruža neograničen broj stubaca koji možeš kreirati kako god ti odgovara. Na njima možeš uporedno pratiti liste, profile, svoje tvitove i zakazane tvitove, a što je jako praktično, sve notifikacije prikazuje u jednom stupcu. Ukoliko ti je važno da pratiš baš jedan određeni tvit, možeš da uključiš zvučne notifikacije.

Najveća mana mu je što je optimizovan samo za Twitter, a vrlina što je u potpunosti besplatan.

Socialoomph

 

Socialoomph u besplatnoj varijanti podržava Twitter, dok profesionalna verzija podržava veliki broj društvenih mreža i neograničeni broj blogova.

Osim zakazivanja objava, ovaj alat ima opciju i filtriranja postova u potrazi za ključnom rečju. Takođe, ukoliko mu zadaš neželjene ključne reči, on na osnovu tih parametara nastoji da te odbrani od spama.

Zanimljiva napredna opcija koju ima Socialoomph je, npr, Tweet via Email. Mana mu je što nema smartfon aplikaciju.

Later


Ako si najbolji kanal za promovisanje svog biznisa videla u Instagram-u, onda je za tebe svakako Later, bivši Latergrame. On će ti olakšati aktivnost na ovoj društvenoj mreži tako što će te podsetiti da postaviš objavu koju si prethodno kreirala. To radi tako što ti šalje notifikaciju na telefon da je vreme za post.

Desktop verzija je vrlo jednostavna za korišćenje jer ima “drag and drop” sistem, koji podrazumeva lako prenošenje ponuđenih elemenata na željeno mesto.

Besplatna verzija omogućava 2 profila i do 30 objava mesečno. Premium verzija ti dozvoljava da ubacuješ do 250 slika na 2 Instagram naloga, počevši od 19$ mesečno.

Kreiranje sadržaja, zakazivanje, deljenje postova, potraga za pratiocima… koliko god sve to delovalo zanimljivo, može da postane zahtevno i komplikovano, pogotovo ako imaš više naloga na različitim društvenim mrežama.

 

Blogo Zajednica-Facebook-Ženski poslovni kutak

Efikasno upravljanje nalozima na različitim društvenim mrežama je vrlo moguće uz ove lako dostupne alate. Oni će ti definitivno biti saveznici u social media marketingu jer će ti u isto vreme olakšati posao, uštedeti vreme i kroz statistike dati uvid u sve što radiš. Uz poboljšanje aktivnosti na društvenim mrežama, vremenom, ni dobri rezultati neće izostati.

Da li si imala prilike da se družiš sa ovim asistentima u promociji svog biznisa? 🙂

Ukoliko još nisi, isprobaj neke od alata već danas i u svakom slučaju podeli sa nama svoje utiske u komentarima.

Umetnica u duši, voli da piše. Uvek spremna za profesionalne izazove, te svoje dosadašnje radno iskustvo provela kao profesor, novinar, lektor, online marketar. Od skoro veliki zaljubljenik u online marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Kao pasionirani proučavalac jezika i književnosti, Draganina druga kuća je biblioteka. Slobodno vreme provodi u prirodi sa dragim ljudima, a omiljeni ritual joj je uživanje uz jutarnju kafu. Trenutno živi u Beogradu, ali se uvek rado vraća svom zavičaju Bajinoj Bašti.

Comments
 • Aleksandra February 21, 2018 5:23 PM

  Vezano za besplatni Buffer: da li je tih 10 objava na dnevnom nivou ili mesečnom? 🙂

  Reply
Post a Comment