Ne možeš da pronađeš ono što ti treba? Naša automatska pretraga ti može pomoći.

Kako da definišeš ciljeve i zaista ih ostvariš u 2018.- Ženski poslovni kutak

Kako da definišeš ciljeve i zaista ih ostvariš u 2018.

Bližimo se kraju 2017. godine. Brzo je prošla, zar ne?

Nadam se da su ti u ovoj godini bili od koristi postovi koje smo pisale na temu blogginga. Postavljanje ciljeva je postalo važno u svakoj sferi života, bilo da je u pitanju posao, hobi, blogovanje, želje…

Bez cilja nijedan put nema smisla, jer je uvek lakše kada te nešto vodi.

Ne smeš da zaboraviš da je sam put ka cilju važniji od dostizanja cilja. Tako da, pametno biraj i planiraj. 🙂

 

Odaberi glavni cilj

Prvi korak je važan i zahteva određeno vreme koje je potrebno da bi iskristalisala ono glavno što želiš da postigneš svojim pisanjem, ne samo u narednoj godini nego i na duže staze.

Pitanja koja sebi treba da postaviš su:

 • Šta želiš od svog bloga?
 • Kojim putem želiš da ideš?
 • Kako želiš da izgleda tvoja blogo -ta godina?
 • Da li ti je bitan kvantitet ili kvalitet?

Put kojim želiš da ideš zavisi isključivo od tebe.

Najvažniji deo ovog zadatka jeste da pronađeš glavni i osnovni cilj koji želiš da dosegneš u novoj godini. Verujem da već otprilike znaš šta želiš, ali daj sebi vreme kako bi bila sto posto sigurna.

Ima pregršt mogućnosti koje možeš da ponudiš svojim čitaocima, ali je važno da odabereš ono što je najbolje. Da li ćeš svoje čitaoce motivisati postovima, ili će to biti putem društvenih mreža, e-mailova, možda kurseva koje ćeš sama pripremiti, do tebe je. Zapamti da ono što ponudiš treba da bude kvalitetno.

Razmisli kako bi želela da izgleda tvoja 2018. godina. Gde bi to volela da ideš, da se družiš, koga bi volela da upoznaš i gde bi želela da te tvoj blog odvede? Kada o svemu dobro razmiliš, biće ti lakše da formiraš svoje misli u ciljeve koje treba da ostvariš.

I ti i ja znamo da je kvalitet izuzetno važan jer se kvantitet brzo zaboravlja. Možeš da uzmeš za primer nove pesme koje izlaze kao na traci, a zaboravljaju se istom brzinom.

Budi autentična i pokušaj svojim čitaocima da pružiš samo najbolje. Oni će to prepoznati i ceniti.

Zapiši svoj cilj i podeli ga

Ima nešto u tome da sve ono što zapišemo ili nacrtamo brže se ostvari. Moderna psihologija poslednjih godina tvrdi da je samim tim što nešto zapišeš ili stalno maštaš o tome, bliže ti je. Mislim da je ova tehnika veoma moćna i istinita.

Znam čoveka koji je 30 godina pravio skicu svoje savršene kućice i ispred nje je crtao mercedes. Stalno je zamišljao sebe kako gradi tu kuću, stavlja podove, prozore i sve do sitnih detalja. Toliko je to želeo i marljivo je radio i svu svoju energiju je usmerio kako bi ispunio svoj cilj. Njegov kranji cilj nije bila samo ta kućica i auto, već srećna porodica koja će tu da živi. Želja mu se ostvarila baš tako kako je on zamislio. Da, da, znam… 30 godina je dug period, ali ne zaboravi da je to kuća. 🙂Gde ćeš zapisati svoje ciljeve u potpunosti zavisi od tebe. Imaš potpunu slobodu i mašta je alatka koju možeš da koristiš neprestano i potpuno je besplatna.

Kada napišeš/nacrtaš ili šta već želiš, onda odaberi gde češ to i da zakačiš.

Da li će to biti radni sto, kancelarija, tabla iznad kreveta, svejedno je. Stalno neka ti bude pred očima kako ne bi zaboravila zašto treba marljivo da radiš. 🙂

Odlično je ukoliko imaš prijatelje, kolege ili mentora koji se bavi sličnim poslom kao i ti. Onda možeš sa njima da podeliš svoje ciljeve i oni ti mogu dati smernice da li ideš dobrim putem, šta treba da promeniš i slično.

Put kojim budeš išla je podložan promenama, pa čak i glavni cilj može da se izmeni, ali suštinski ostaje isti.

 

Godišnji ciljevi

Jednom kada otkriješ šta je to što želiš od bloga, vreme je da razmisliš o godišnjim ciljevima. Ako si tek početnica, to će onda biti godina učenja za tebe i ciljeve treba da formiraš po tome. Tvoje ambicije mogu da budu:

 • Sređen blog do najsitnijih detalja
 • Pisati jedan post na dan
 • Imati 1000 poseta dnevno

Ako bloguješ već duže vreme onda:

 • Dostići 5000 e-mail pratilaca
 • Obajviti jednu E-knjigu
 • Dostići 10 0000 Facebook I Instagram pratilaca
 • Zaraditi prvih 100e

Budi realna i osmisli ono što zaista ima šanse da ostvariš, jer ako sebi zadaš prevelike ciljeve postoji šansa da se razočaraš.

Mesečni ciljevi

Tvoja mesečna dostignuća treba da budu manji koraci koji će te dovesti do godišnjih ciljeva. Šta je to što možeš da radiš na mesečnom nivou što bi ti pomoglo?

Na primer, gore smo spomenuli E-knjigu kao godišnji plan. Sedneš i praviš plan:

 • Koliko stranica želiš
 • Koliko ti vremena treba
 • Podeliš obaveze
 • Kada želiš da objaviš knjigu

Ako želiš 60 stranica knjige, svaki dan ćeš napisati i urediti 5 stranica. Primeri mogu biti razni.

Nedeljni ciljevi

Oni su manja verzija i od mesečnih ciljeva i pravimo još sitnije zadatke koji treba da se obave kako bi uspela sve da završiš.

Recimo da želiš 50 000 pregleda na Instagram profilu.

 • Sadržaj za izbacivanje: postovi, fotografije, pitanja, citati itd
 • Koliko dnevno postova?
 • U koliko sati?
 • Ideje za Instagram story

Napraviš čitav raspored za tu nedelju, kreiraš sav sadržaj i ti si spremna uvek. To možeš da pripremiš na svaku društvenu mrežu.

Dobra organizacija je pola posla. 🙂

Dnevni ciljevi

Kada su u pitanju dnevni ciljevi, savetujem ti da njih određuješ jedan dan unapred u zavisnosti od toga kako kreiraš nedeljni sadržaj. Pripremiš sebi negde šta je to sve što treba sutra da bude postavljeno i ne brineš.

Kada radiš dan unapred, lakše je da promeniš ukoliko želiš nešto drugo.

To su najsitniji koraci koji će te voditi do završetka nedeljnog cilja, nedeljni ka mesečnim itd.

Sve je povezano i jednom kada kreneš ovako da radiš nećeš moći da se odvikneš, jer će ti postati zabavno i radovaćeš se završetku svakog zadatka.

Ne zaboravi: Dva puta meri, jednom seci.

Podsećanje i statistika ciljeva

Dešava se da ukoliko na nečemu naporno radimo i to nam ne uspe, razočaramo se. U duhu nervoze izgubimo motivaciju. Da se to ne bi dogodilo, važno je da se stalno vraćaš svojim ciljevima ili svojoj tabli o kojoj smo pričali gore.

Ako se nađeš u takvoj situaciji, odmah se vrati na svoju tablu ili spisak ciljeva i pogledaj šta si sve postigla do tog trenutka. Bodri sebe, svi grešimo.

Prati statistike društvenih mreža, obrati pažnju na svaki detalj i kada dođe kraj godine sumiraćeš svoje utiske i videti šta si sve postigla. Sigurna sam da će ishod biti i više nego pozitivan.

Možeš da se poslužiš blogo planerom, sveskom, google dokumentom u kome možeš da praviš tabele svojih izveštaja.

Pregršt mogućnosti su prisutne, samo ti je potrebna volja i jaka želja za ostvarenjem svojih ciljeva.

Ako ne budeš vodila neku vrstu statistike, nećeš moći da dođeš do vrlo važnih odgovora koji će ti biti potrebni za ostvarivanje ciljeva.

Evo jedne ideje kako može Canva da ti posluži.

 

S.M.A.R.T

S.M.A.R.T. metoda je jedna od najefikasnijih metoda i veoma je laka za korišćenje.

Peter Drucker je začetnik modernog biznisa i smatra se  jednim od prokretača ove metode koja se pominje još od 1981. godine.

S – Specific (određen) – cilj treba biti precizno određen i zato treba da se dobro fokusiraš na svoj cilj jer moraš dobro da odlučiš šta želiš a šta ne želiš. Ovde se može dodati i Simple (jednostavan) – jer što je cilj jednostavnije formulisan, to je bolji.

M – Mesurable (merljiv) – cilj treba biti merljiv tako da ga možeš izmeriti u nekoj jedinici, na primer u novcu, ako želiš povećati prihode, u pregledima, ako želiš kvalitet i sl. Ovde takođe može da se doda Miningful (značajan za tebe) – jer si ti ta koju cilj treba da motiviše i on mora najviše da znači tebi.

A – Achievable (moguće ga je dostići) – ovo je izuzetno važan korak jer ukoliko cilj postaviš previsoko ili nerealno, to će te snažno demotivisati i biće uzrok frustracije, a na kraju može da dođe i do odustajanja. Postavi sebi kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve i pokušaj ih postaviti tako da oni budu izazovi za tebe. Kako budeš rešavala i dostizala sopstvene izazove, tvoja motivacija će sve više rasti. U ovom koraku isto može da se doda As if now (kao da je sadašnjost) – cilj mora biti izražen u sadašnjosti kao da se već događa i ostvaruje. Nemoj postavljati ciljeve u budućnosti jer ćeš uvek imati osećaj da je ispred tebe, a ne zajedno sa tobom.

R – Realistic (realan) – ovo se nadovezuje na achievable, jer kreativnost i mašta su dobrodošle, ali ako ih ne usmeriš prema realno ostvarivom cilju, nećeš imati rezultate. Takođe, koliko cilj treba da bude dobar za tebe, mora da bude dobar i za okolinu u kojoj ga ostvaruješ (gore smo pominjali da je važniji način i put od samog dostizanja cilja).

T – Timed (vremenski određen) – odredi vremenski period za ostvarenje svojih ciljeva (ovde smo konkretno govorili o jednoj celoj godini). Ali da taj vremenski period ne bi bio frustrirajući, drži se onoga da sve velike ciljeve raščlaniš na manje itd.

 

Verujem da se neka od vas već susrela sa ovom metodom i da vam je poznata.

Svaki sledeći metod koji sam pronašla potiče od ovog metoda, samo u izmenjenim oblicima, tako da smatram da je ovaj najbolji.

Ostani inspirisana

Jednom kada si ustanovila svoje SMART ciljeve, vreme je da se baciš na posao. Ali to nije uvek lako – nekada obaveze i izazovi mogu da te uplaše i demotivišu.

Postoji nekoliko načina da to sprečiš:

Nagradi sebe – Ako ispuniš određeni cilj oko kojeg si se mnogo potrudila važno je da sebe počastiš kako bi ostala motivisana. Ako si modna blogerka, neka to bude određena krpica o kojoj si dugo maštala i za koju znaš da će ti biti super za novi post. Ako se baviš istraživanjem ili pisanjem i želiš neku alatku koja se plaća, vreme je da se počastiš, jer će ti ta alatka pomoći da budeš još bolja i motivisaće te. Koja god niša da je u pitanju, pokušaj uvek da nađeš neku nagradicu koja će te držati motivisanom da cilj i ispuniš.

Napravi “vision board” – Kao što sam ti gore pomenula, jako je korisno da napraviš ovu tablu i na njoj pokačiš inspirativne fotke, citate koji te motivišu, ciljeve koje želiš da postigneš itd. Svaki put kada budeš osetila nemoć i ne budeš mogla da nastaviš, biće dovoljno da pogledaš u sovju tablu i podsetiš se zašto si sve počela.

ZAPOČNI BLOG!

Sada je savršeno vreme za započinjanje bloga kao novi novogodišnji hobi. Ukoliko ti treba pomoć oko svega, na našem sajtu imaš odeljak blogging-a i tamo možeš da pronađeš sve što te zanima.

blogozajednica-Ženski poslovni kutak

 

Određivanje ciljeva i njihova organizacija jesu zahtevni, ali ujedno mogu biti i zabavni. Nadam se da će ti ovi saveti biti od koristi.

Podeli ovaj post sa svojim prijateljima na Facebook-u kako bi još nekome bio od koristi.

Neka 2018. godina bude tvoja i učini je “blogo-fantastičnom”.

Veliki kreativac i ljubitelj života. Svoja osećanja izražava kroz papučicu za šivaću mašinu i kuckanjem po tastaturi. U slobodno vreme ulepšava žene šminkom i unikatnim komadima. Bavi se blogovanjem tri godine i uskoro će svoju ljubav prema kreiranju odeće preneti i na svoj novi blog. Voli da kuva i sprema razne zdrave i ukusne napitke koje nakon pripreme fotografiše pored laptopa ili planera za naš Instagram. 🙂 Vojvođanka odrasla u Apatinu, sazrela u Novom Sadu, a ljubav je odvela u Podgoricu.

Comments
Post a Comment