Ne možeš da pronađeš ono što ti treba? Naša automatska pretraga ti može pomoći.

Image Alt

Jedan put od bloga do brenda – venti tu™

Možda očekuješ još jedan motivacioni tekst na temu “Alati i recepti za uspeh”, međutim, moja priča nikada nije imala zvaničan početak i kraj.

To je priča koja nije imala alate niti planiranu strategiju uspeha, koja se odigrala spontano, ali između redova bodri sve nas koji se “ne uklapamo u kalup”.

U mom slučaju ne postoji recept za uspeh, postoji samo beskonačan proces, baš kao u Kafkinom romanu.

Zašto je ovo moj stav? Zato što sam pripadnik jedne prilično “alternativne” i marginalne grane ženske blogosfere, a takvo stanje stvari zahteva neuporedivo više rada zarad dosta manje zapaženosti.

Jasno je, ukoliko ste ih ikada okusili – plodovi takvog rada izuzetno su slatki.

Proteklo je nešto više od četiri i po godine od formiranja bloga “by Danijela”, uspela sam da privučem značajnu pažnju i formiram onlajn brend u sopstvenoj blog niši, isključivo zahvaljujući svom radu i bez praktično ičije pomoći sem podrške bližnjih.

 

Budući da čitaš ovo, sasvim sam sigurna da si već dobro upoznata sa fenomenom blogera, kao i kakav onlajn imidž i životni stil iziskuje profesionalno bavljenje blogovanjem.

Takva osoba mora da voli i “živi” svoj blog, bude u toku sa trendovima, obilazi značajna dešavanja po gradu, da bude neustrašiva pred kamerama i harizmatična pred ljudima.

Zbog svega prethodno navedenog, složićeš se, blogovanje u “mejnstrim” granama (poput modnih i lifestyle blogova) jeste šoubiznis, odnosno “industrija zabave”, a poznate blogerke su, shodno tome, praktično javne ličnosti.

Hoćeš li da čuješ istinu?

Nikada se nisam pojavljivala na javnim dešavanjima i nikada nisam videla sebe u tom svetu.

Početak blog BYDANIJELA.COM – Šta je za mene oduvek značilo blogovanje?

Blog je za mene bio hobistički način deljenja moje velike strasti, a to je nail art i uređivanje noktiju. Nešto više o mojim počecima možeš pročitati klikom ovde.

Kao poborniku prirodnih noktiju, mojoj marginalnosti u blogosferi dodata je i etiketa alternativnosti (zbog koje sam izuzetno ponosna), ali sa kojom je teško biti zapažen u ženskom svetu – u kojem prednjači izrada veštačkih noktiju u salonskim uslovima (što je postalo mejnstrim početkom 2000. procesima industrijalizacije u kozmetičkoj sferi).

Nisam želela da prihvatim takvo stanje stvari. Za mene se lepota žene oduvek ogledala u prirodnosti…

Započevši blog i istoimeni YouTube kanal 2013. godine, tekstovima i video tutorijalima sam imala za cilj probuditi svest o tome da su nokti najlepši kada su negovani i, pre svega, prirodni. I, kao što rekoh na početku, to nije cilj, već proces koji i dalje traje.Srećom, mnoge devojke su uspele da prepoznaju moju poruku. Mnoge će je tek prepoznati. Komentari i email-ovi podrške nizali su se i davali mi polet iz dana u dan.

Znala sam i videla da postajem javni glasnogovornik nečega o čemu devojke prećutno razmišljaju, nečega što preferiraju naspram salonskog manikira.

Brojčano, iza mene je oko 20.000 ljudi i 3,7 miliona pregleda videa na YouTube-u. Bez obzira na brojke, blogovanje za mene predstavlja izvor kreativnosti, motivacije i inspiracije koju prenosim drugima.

Nikada nisam želela da živim direktno od blogovanja, iako sam uspela da unovčim svoj blog.

Neke stvari shvatiš tek kada “emotivno” sazriš i tada sam počela da zapažam da se udaljavam od onoga što je moj blog bio na njegovom početku, kada me je najviše činio srećnom.

Kao jedna delimično introvertna osoba, stilski i karakterno nikada ne bih mogla da pripadam “tom svetu” – nazvaću ga – “estradnog” eksponiranja – kakvo je u biti mejnstrim blogovanje – otkrivanje privatnog života, vlogovanje, druženje sa brendovima, snimanje, reklamiranje i tome slično.

To je neka vrsta komercijalizacije bloga, ali i sopstvene ličnosti. Pretvarala bih se i pretvorila u nešto što nisam.

Ja sam kreativac u duši, koji voli boje svojih lakova za nokte, koji voli prirodu i ljude van mašinerije industrije zabave.

Zbog svega navedenog, divila sam se devojkama koje su uspevale da razgraniče uživanje i posao (privatno i javno) u okviru blogovanja (jer profesionalno blogovanje je javan posao 00:24, ne poznaje vikende niti godišnje odmore).

Za razliku od njih, ja sam odabrala drugačiji put, koji daleko više odgovara mom senzibilitetu.

 

Prekretnica – Poslovna ideja i obuka za biznis početnike

Shvatiti šta nije za tebe je već polovina puta do samospoznaje, a korak do posla iz snova.

Želela sam nešto više, nešto što će moju poruku o prirodnim noktima proširiti brže i uspešnije nego što je to činio blog.

Imala sam potrebu da se profesionalno bavim temom manikira, maštala sam da se dodatno izrazim kroz tu nišu i podelim sa ljudima sve što znam i umem, ali da iz te priče isključim moj kreativni kutak – blog – i vratim ga tamo gde mu je oduvek bilo mesto, a to je hobi.

Pre nego što je poslovna ideja uopšte došla kao logičan sled stvari, vodila sam (zajedno uz blog i pratioce istog) dugogodišnju borbu sa velikim problemom.

Naime, radi se o specifičnom problemu sa zanokticama pod nazivom “Pterygium”, koji datira od detinjstva, genetski je (nasleđen od majke), i dugo godina sam pokušavala da pronađem rešenje.

Problem karakteriše ubrzan rast zanoktica, sa upalnim tendencijama (crvenilom i bolom, a ponekad i krvarenjem oko noktiju).

S obzirom da sam bila na ispitivanjima, i da mi ništa od antibiotskih masti nije dugoročno pomagalo, odlučila sam da se sama pozabavim tim problemom. Počela sam sa istraživanjem i pravljenjem raznih ulja, biljnih macerata i krema kod kuće, na organskoj bazi, kako bih pomogla majci i sebi.

Tako je, nakon višemesečnog testiranja, nastao venti tu™ puter za negu i oporavak noktiju i zanoktica. U međuvremenu, proizvod je testiran na ukupno 32 osobe, i svi su potvrdili njegovu delotvornost.

Nakon manje od dve nedelje korišćenja problemi sa zanokticama bi se potpuno sanirali, a nokatna ploča bi postajala čvršća, belja i otpornija na listanje i pucanje. Znala sam da je to preparat koji moram podeliti sa svima.

Jedino što nisam znala je: kako i od čega krenuti? Kako krenuti u privatan biznis bez i malo znanja o istom?

 

Kako zračiš, tako privlačiš.

Da li veruješ u to?

Ja da, barem od tog momenta.

Nekim čudnim putevima, baš u tom periodu, do mene je došla informacija da se u mojoj opštini održava takozvana “Obuka za početnike u biznisu” u organizaciji Razvojne agencije Srbije i u saradnji sa švajcarskom vladom, odnosno Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC).

Cilj projekta bio je da od 30 mladih osoba zainteresovanih za preduzetništvo odaberu top 10 onih koji imaju najbolje koncipirane ideje, koji će nastaviti obuku, uraditi svoje “biznis planove” u za to određenom roku, a 4 najbolje ideje će, na kraju, biti i novčano podržane.

Nakon dve nedelje iscrpne obuke održano je prvo eliminaciono takmičenje, a jedan od važnih tekstova koji mi je tada pružio podršku bio je upravo “Kako da se pripremiš za PR/javni nastup u 12 korakasa sajta Ženski poslovni kutak.

Ideja koju sam zamislila za prezentaciju bila je “Proizvodnja preparata za manikir i pedikir, sa fokusom na prirodne nokte i onlajn prodaju”, što je u tom momentu bila praktično nova niša u kozmetičkoj sferi, jer na srpskom tržištu nije postojao brend koji se bavi isključivo prirodnim noktima.

Ta ideja “pionirstva” uklopljena u moj plan i dugogodišnje blogersko iskustvo u sferi manikira zadobila je simpatije komisije iz Ministarstva privrede i odvela me je u top 10 i “naprednu obuku”.

 

Napredna obuka sastojala se iz detaljne izrade biznis i finansijskog plana, uz nesebičnu pomoć ekonomista iz Regionalne razvojne agencije, advokata i knjigovodstvene agencije.

Reč koja opisuje ovo putovanje je samo jedna: hrabrost.

Pored toga što smo svi u grupi bili hrabri da se u trenutnoj ekonomskoj situaciji otisnemo u poslovne vode, bili smo ujedno motivisani svojim do te mere originalnim idejama, da su nas iz Švajcarske pohvalili kao fantastičnu skupinu mladih ljudi, sa najinspirativnijim idejama za koje su u skorije vreme čuli

Finalno takmičenje u okviru “Obuke za početnike u biznisu” završilo se sa osvojenim petim mestom.

S obzirom da su prva četiri mesta već imala pokrenute ili registrovane biznise, izuzetno sam srećna što je “venti tu” (dok je još uvek bio samo na nivou ideje) osvojio 5. mesto

Iskustvo dobijeno na ovoj obuci vredelo je mnogo više nego što se na prvi pogled činilo, a dokaz su sledeći redovi.

venti tu™ – Estetika je u detaljima

Pred kraj obuke, nakon što sam već imala napisan biznis plan, konkurisala sam, mimo obuke, za bespovratnu subvenciju na lokalnom nivou. Prilikom bodovanja, “venti tu” je zauzeo ubedljivo prvo mesto, i subvencija je odobrena.

Zahvaljujući tim novčanim sredstvima, registrovala sam firmu i konačno započela poslovanje na sajtu venti tu”.

 

Svi hvale taj vaš puter pa moram i ja da ga probam.” Marija, Beograd

“Ja sam probala puter kod jedne prijateljice i već posle prvog mazanja su mi zanoktice značajno omekšale, a inače su baš užasne, tvrde i suve, ne mogu ni da zamislim šta radi posle dužeg korišćenja tako da jedva čekam da započnem tretman sa tim proizvodom!” Instagram: Storm in a tea cup

“Savršen, odlične gustine, slični prozivodi su mi bili suviše retki i vodenasti, diskretan miris narandže. Naručujem sigurno ponovo.” Instagram: Beti BG

Za vrlo kratko vreme, bez ikakve velike pompe i mimo istaknutog pominjanja u javnosti, puteri su postali hvaljeni – kako online, tako i offline.

Pronalazili su put do žena, većinom se oslanjajući na preporuku prijateljica i rodbine.

Nakon što sam dobila poruke devojaka iz Makedonije, Nemačke, Holandije i Norveške, postala sam svesna koliko se “dobar glas daleko čuje”.

Ne samo da sam širila poruku da su prirodni nokti estetski privlačniji već sam i omogućila da devojke tu negu sprovedu u delo pomoću kvalitetnog proizvoda.

To je za mene bio najveći uspeh, čija je kruna eko-sertifikat koji je pre dve nedelje dodeljen “venti tu” puterima.

Puteri su prošli detaljna ispitivanja i postali su nosioci sertifikata Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, odnosno Centra za Ekologiju i TehnoEkonomiku (CETE).

Planovi…

Imam u planu još mnogo proizvoda, koji su ili originalni ili nisu zastupljeni na našem tržištu, a tiču se noktiju.

“Venti tu” je u mojoj mašti veliki regionalni nail art brend.

Putovanje je tek počelo, iza mene ostaje neopisivo veliki napor, ali i ponos na rezultate rada, dok ispred sebe vidim put sa još mnogo serpentina. Ali, nemam strah. Šta više, jedva čekam nove izazove.

Izgleda je to ono što zovu preduzetništvom.

 

Master etnolog-antropolog vremenom transformisan u nail art gurua. Ukrašavanje noktiju je moj kreativan hobi koji sam uspela da unovčim. Trenutno sam u misiji repopularizacije prirodnih noktiju među devojkama širom regiona. Više od četiri godine blogujem i snimam video tutorijale na temu manikira na srpskom jeziku, a od nedavno sam se upustila i u preduzetničke vode. Volim sunce, zelenu i sivu boju, retro stil, brutalizam građevine, “urbex industrial” fotografiju, a u međuvremenu maštam da jednog dana posetim grad Pripjat. Živim i radim na relaciji Nova Pazova-Zemun.

Post a Comment