Ne možeš da pronađeš ono što ti treba? Naša automatska pretraga ti može pomoći.

Image Alt

Virtuelni asistenti: Ne čekaj poslovnu priliku – stvori je

Davno je prošlo vreme kada si nakon završenog fakulteta i mukotrpno stečene diplome mogla da dobiješ siguran posao na kom ćeš raditi do penzije. Znalo se – sedneš u fotelju i ne ustaješ dok ne prođe radni vek. Danas je, međutim, situacija malo drugačija.

Nije retkost da mladi ne mogu da se zaposle u svojoj struci. Bez obzira na obrazovanje, veštine, kvalifikacije koje poseduju, ponekad to nije dovoljno da se obezbedi svetla budućnost. Takve okolnosti često iznedre snalažljive ljude koji ništa ne prepuštaju slučaju i sami sebi stvore poslovnu priliku. Srećom za njih, pojavio se jedan vid poslovanja koji se zove frilens.

Ukoliko nisi upoznata sa takvim načinom rada, klikni na tekst Freelance kao šansa za dobar posao i sjajnu zaradu kako bi razumela šta je uopšte frilens i da li je on za tebe.

Ovakav vid poslovanja doživeo je procvat poslednjih decenija. To je i razumljivo, budući da je tehnološki napredak doveo do toga da ne postoje granice kada je u pitanju tržište za koje možemo da radimo.

U poslednje vreme jedno zanimanje privlači sve veću pažnju. Budući da kompanije i klijenti, usled prevelikog obima posla, ne stižu sve obaveze na vreme da završe, često unajmljuju ljude koji će to uraditi umesto njih. Tako je nastala oblast rada koja ima veze sa sekretarskim poslovima, ali njegov opseg delatnosti je raznolik. To zanimanje zove se virtuelni asistent.

Virtuelni asistent - ne čekaj poslovnu priliku, stvori je - Ženski poslovni kutak

 

Šta je, zapravo, virtuelni asistent?

Virtuelni asistent (ili VA) je osoba koja radi za jednog ili više klijenata, isključivo na daljinu. Oslanjajući se na administrativne poslove, formirano je zanimanje koje obuhvata širok spektar poslova. Ta profesija, međutim, postoji jako dugo (sekretarice i personalni asistenti). Jedina razlika je što, kako tehnologija napreduje iz dana u dan, ovaj posao seli se u virtuelni svet, pa otuda i taj naziv.

Oblasti rada su različite: administracija, organizacija, marketing, prevođenje, grafika, ugovaranje sastanaka, organizovanje kalendara, planiranje putovanja, rezervisanje avionskih karata, smeštaja, sastavljanje mejlova i odgovaranje na njih, pisanje izveštaja itd.

Ovo zanimanje doživelo je ekspanziju u poslednje vreme pošto mnoge kompanije i klijenti nemaju vremena da obave sve poslove u određenom roku. Pritisnuti mnogobrojnim obavezama, poslodavcima treba neko ko će im organizovati poslovne aktivnosti i isplanirati vreme. Tada na scenu stupaju virtuelni asistenti, koji su tu da sve to realizuju.

Koje veštine treba da poseduješ da bi krenula u ovu pustolovinu?

Ako želiš da radiš kao virtuelni asistent i da ti to bude stalni ili privremeni posao, ovo su uslovi koji će ti obezbediti angažman:

 • bez računara i stabilne internet konekcije obavljanje ovakvog posla nije moguće;
 • budući da posao virtuelnog asistenta neretko zahteva poslove administracije, unosa podataka i sl, neophodno je da se dobro snalaziš u korišćenju MS Office paketa. Dakle, treba da znaš Word, Excel i Power Point. Međutim, u poslednje vreme prioritet preuzima Google Docs, zbog čega bi trebalo da se i u toj sferi usavršiš;
 • ako si zadužena za poslove organizacije, onda moraš da znaš koje aplikacije su dobre za tu svrhu. Između ostalog, pročitaj Kako organizovati poslovne obaveze u Trello-u. Korišćenje aplikacija kao što su Slack i Asana svakako će odati utisak dobro potkovanog asistenta, vrlo profesionalnog u svom poslu;
 • ne bi bilo loše da savladaš i veštine e-mail marketinga. Ovaj vid marketinga pokazao se vrlo uspešnim kada je promocija biznisa u pitanju, pogotovo kada se koriste e-mail marketing softveri, kao što je, npr, MailChimp. Redovna upotreba newsletter-a pozitivno će uticati na imidž biznisa, a umeće njihovog kreiranja takođe se traži od virtuelnog asistenta;
 • dobro baratanje društvenim mrežama u poslovne svrhe je presudan uslov za uspešan biznis. Nema potrebe isticati da je njihovo napredno korišćenje neophodno. Klijenti uglavnom nemaju vremena da redovno objavljuju sadržaje na društvenim mrežama, postavljaju reklame, niti da svim pratiocima uredno odgovaraju na pitanja. Tada na scenu stupaš ti. 🙂
 • isto tako, pojedini klijenti od asistenata zahtevaju poslove koji se tiču optimizacije sajta i optimizacije slika. Vrhunsko mesto u Google pretrazi vrlo lako možeš da im obezbediš ukoliko poseduješ znanja iz oblasti SEO-a;
 • da bi bio uspešan u svom poslu, svako treba, između ostalog, da istraži konkurenciju, analizira u čemu greši, ispravi nešto ukoliko je to potrebno. Često poslodavci unajme nekoga (virtuelnog asistenta) ko će umesto njih obaviti istraživanje tržišta. Zato je neophodno znati napredno korišćenje interneta da bi se znalo gde se mogu određene informacije naći i onda, u skladu sa tim, unaprediti svoj biznis;
 • od dobrog virtuelnog asistenta očekuje se da zna barem osnove nekog CMS-a, a najpoznatiji je WordPress. Ukoliko ga nisi savladala, to možeš uraditi putem besplatnog e-kursa;
 • što se tiče grafičkih znanja i veština, poželjno bi bilo da znaš barem osnove nekih programa kako bi se izdvojila od konkurencije. Na primer, bilo bi lepo da znaš da se snađeš u programima kao što su Photoshop ili vrlo jednostavna platforma za lako upravljanje i kreiranje fotografija Canva;
 • jedna od najvažnijih stvari za obavljanje ovog posla jeste poznavanje stranog jezika. U tom smislu, kao što možeš i da pretpostaviš, najbolje je da znaš engleski jezik jer će ti onda biti otvorena vrata za ogroman broj projekata. Nije na odmet znati još neki strani jezik, jer će sve to biti stepenik više ka prevodilačkom angažmanu. Naravno, niko ne očekuje da ga perfektno znaš, ali valjalo bi da možeš fino da komuniciraš sa klijentima.

Namecheap.com

Ukoliko su tvoja znanja skromna i ograničena po pitanju ovih veština, ne oklevaj da potražiš pomoć. Umesto što bi trošila novac na kurseve, škole, dobra vest je da mnoga znanja možeš da usvojiš na internetu. U tom smislu, tvoj savetnik biće Google i Youtube, gde ćeš naći pregršt korisnih materijala (video snimci, podcasts, korisni tekstovi, e-book…).

Razlozi zbog kojih bi želela da budeš virtuelni asistent

 1. radiš kada god ti želiš – benefiti takvog radnog vremena su višestruki. Za mlade majke ovakakav način rada pokazao se kao vrlo dobar. Svaka mama želi da provede što više vremena sa svojim mališanima. Zato će odabrati da sarađuje sa poslodavcem koji zahteva obavljanje posla u vreme kada su deca u vrtiću/školi.
 2. radiš gde god želiš – otuda i naziv “virtuelni”, zar ne? 🙂 I sama znaš da je za obavljanje ovog posla dovoljno da imaš samo laptop i internet konekciju. Ukoliko ti je primamljiva zamisao da radiš iz kafića, autobusa, pa čak i plaže, onda je ovakav način zanimanja za tebe pun pogodak. 🙂
 3. radiš sa klijentima iz bilo kog dela sveta – ako si avanturista koji želi da proširi svoje vidike i upozna mentalitet i poslovnu politiku različitih ljudi, ne časi časa i oprobaj se u ulozi virtuelnog asistenta već danas. 🙂
 4. podstiče kreativnost – ljudi koji su se oprobali u ulozi virtuelnog asistenta istakli su da ovakav vid zanimanja pozitivno utiče na razvijanje moždanih vijuga. Zadaci koji se postavljaju pred njih neretko zahtevaju pojačano misaono angažovanje jer znaju da budu vrlo izazovni, ali ne i nerešivi.
 5. ovakav način rada donosi ti mogućnost da sve obavljaš sama. Međutim, to može biti mač sa dve oštrice. Neko je bolji u individualnom, a neko u timskom radu. Ukoliko si bolja u samostalnom radu, onda je ovo opcija za tebe. Naravno, ne bi bilo loše da održavaš kontakte sa drugim kolegama čisto kako bi, razmenjujući iskustva, bila u toku sa najnovijim dešavanjima na tom polju. U tu svrhu postoje različite Facebook grupe, zajednice, forumi i sl.
 6. posao virtuelnog asistenta je vrlo dinamičan – virtuleni asistent je marketar, copywriter, dizajner, administrator i još mnogo stvari u jednom. Budući da su sfere raznolike, od velike je važnosti da uvek budeš u toku sa aktuelnostima u svojoj branši. Znaš i sama da se u sferi tehnologije stvari menjaju iz časa u čas, zbog čega nikada ne treba da prestaneš da učiš.

Osobine koje dobar virtuelni asistent treba da ima

Mnogi kažu da je ovo profesija budućnosti. Ne postoji konkretan kriterijum po kom se izdvaja dobar virtuelni asistent. Za taj posao potrebna je, pre svega, spremnost da se usvajaju nove veštine i primenjuju u radu. Neke od osobina koje će te uvesti na mnoga vrata jesu:

 • pouzdanost/pristupačnost – verovatno ne treba previše isticati koliko je ova karakteristika esencijalna za dobro obavljanje posla. To podrazumeva da za svog klijenta budeš dostupna bar u toj meri da mu na mejl odgovoriš isti dan. Asistent koji se mestimično javlja ili čak i nestane pre obavljenog posla, ostavlja utisak nepodobnog za taj posao i kvari svoj imidž. Zato, ukoliko nisi sigurna da li možeš neki posao obaviti do kraja, bolje nemoj ni da ga prihvataš.
 • dobre komunikacijske veštine – u poslovnom svetu dobra komunikacija je ključna. Znati pregovarati sa klijentima, imati sposobnost dobre prezentacije kako sebe, tako i posla koji obavljaš, jesu odskočna daska za svaki uspešan posao. Pokazalo se da klijenti vole da ih asistenti povremeno izveštavaju kako teče posao i imaju li možda neke prepreke ka njegovom ostvarenju. Pre početka angažmana, dobro je dogovoriti se sa klijentom koliko često i kojim kanalom komunikacije želi da dobija obaveštenja o tvojoj aktivnosti.
 • prilagodljivost/fleksibilnost – imaj u vidu da ćeš možda biti u prilici da sarađuješ sa klijentima sa drugog kraja sveta. Često vam se vremenske zone neće poklopiti, što može predstavljati izazov. Zbog toga je prethodni dogovor o dinamici posla i njegovom terminu izvođenja vrlo dragocen.
 • organizovanost – budući da ćeš možda raditi sa više klijenata u isto vreme, treba da ovladaš veštinom dobre organizacije. Kaže se da je dobra organizacija pola posla. Kad je tako, ni posao ti neće pasti teško.
 • istraživački duh – budi spremna na činjenicu da će se od tebe kao virtuelnog asistenta tražiti zahtevi koje možda ne znaš da obaviš. U takvim situacijama snalažljivost je ključna i ukoliko brzo pronađeš rešenje problema, klijent neće ni znati da do tada nisi imala relevantno znanje o tome. Eto prilike za profesionalno usavršavanje! 🙂 Naravno, i strpljivost je tesno povezana sa ovim segmentom rada.

Da ne bi došla u neprijatnu situaciju, od samog početka budi iskrena sa klijentom oko toga šta znaš da radiš. Na kraju krajeva, niko od virtuelnog asistenta neće ni očekivati da baš sve zna. Iskrenost će svaki dobar poslodavac ceniti, a ako zahteva nešto što nisi sigurna kako se obavlja, reci da se raduješ što ćeš, radeći sa njim, naučiti nešto novo. U tom smislu, najbolji prijatelji će ti biti Google i YouTube. 🙂

Jednim klikom do posla virtuelnog asistenta

Nakon što si uvidela benefite koje ovakav vid posla donosi, sledeće pitanje je gde možeš pronaći angažman. Za to su najbolje frilens platforme. Sve detalje oko toga pronaći ćeš u našem postu 12 najboljih freelance sajtova za pronalaženje posla. Tu možeš istražiti koje su onlajn lokacije najbolje za tebe i šta možeš da očekuješ na svakoj od njih.

Kako bi bila primećenija u moru konkurencije, potrebno je da, pre svega, obezbediš online prisutnost. U tom smislu, nalog na poslovnoj mreži LinkedIn je nešto što ti je neophodno. Takođe, pokazalo se da je Twitter isto popularan u poslovne svrhe, ali ne mora da ti bude imperativ. Svakako ćeš istraživati na kojoj lokaciji je tvoja niša frekventna i u skladu sa tim izgrađivati svoj poslovni imidž.

Pre nego što kreneš u pohod, razmisli kako želiš da se predstaviš, šta sve možeš da ponudiš, kako da komuniciraš sa klijentima. U početku ćeš morati da uradiš mnogo istraživanja kako bi sakupila sve potrebne informacije o ovakvom vidu posla.

Kada obaviš sve te aktivnosti, na scenu stupa marketing, nezaobilazni deo tvoje promocije. Kako bi pridobila poverenje klijenata, moraš da znaš da se lepo pokažeš, reklamiraš, stvoriš zvučan naziv za svoj brend, napraviš prepoznatljiv logo.

Što se tiče pronalaženja klijenata, najbolje bi bilo da izgradiš nišu kojoj ćeš se obraćati. To znači da, umesto lutanja i nagađanja koji klijent bi najviše odgovarao tvojim sklonostima i sposobnostima, razmisli o tome šta voliš da radiš i u čemu si dobra. Nakon toga, potragu ograniči samo na ljude kojima takve usluge i trebaju. Kada već radiš kao “sama svoj gazda”, onda iskoristi tu prednost i radi samo ono što zaista voliš. 🙂

Može li se pristojno živeti od ovog posla?

Verovatno se pitaš kakvu zaradu virtuelni asistenti imaju. Ona zavisi od toga da li si ugovorila da budeš plaćena po satu ili po projektu. Cena satnice varira i može biti od 5-20 dolara po satu, u zavisnosti od vrste posla koji se obavlja.

Neka srednja vrednost, po svedočenju ljudi koji su se oprobali u ovom poslu, jeste 500-1000 dolara mesečno, a iskusniji mogu da dosegnu i veću dobit. To se postiže ukoliko neko istovremeno radi za više klijenata po dogovorenoj satnici. Na primer, za nekoga dogovoriš da radiš 3 sata nedeljno, dok za nekog drugog 20 sati. Sve to zavisi od vrste posla koji treba da obavljaš.

Ukoliko nisi sigurna koju cenu da zahtevaš za svoj rad, savetujem ti da na frilens platformama istražiš druge frilensere koji takođe obavljaju posao virtuelnog asistenta. U tom slučaju pomoći će ti filtriranje (na osnovu oblasti rada, da li su početnici ili napredni u poslu, iz kog dela sveta dolaze i slično). Ti parametri pomoći će ti da formiraš svoju cenu.

Nadam se da sam ti približila šta sve podrazumeva posao virtuelnog asistenta. Milioni ljudi širom sveta bavi se ovim poslom, pa zašto ne bi mogla i ti? 🙂 Ako si se oprobala u toj ulozi, biće nam drago da sa nama podeliš svoje utiske u komentarima.

Umetnica u duši, voli da piše. Uvek spremna za profesionalne izazove, te svoje dosadašnje radno iskustvo provela kao profesor, novinar, lektor, online marketar. Od skoro veliki zaljubljenik u online marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Kao pasionirani proučavalac jezika i književnosti, Draganina druga kuća je biblioteka. Slobodno vreme provodi u prirodi sa dragim ljudima, a omiljeni ritual joj je uživanje uz jutarnju kafu. Trenutno živi u Beogradu, ali se uvek rado vraća svom zavičaju Bajinoj Bašti.

Post a Comment